Přijíždí Faithless, klidná síla taneční hudby

JPS
8. 4. 2007 11:00
God is a DJ, zazní zase v úterý v T-Mobile areně.
Foto: SonyBMG

Praha - Před dvěma lety ohlásili konec, odjeli poslední turné a vydali kompilaci největších hitů. Jenže Faithless vycítili, že ještě mají co říct.

Sister Bliss porodila, Rollo se stal otcem, Maxi Jazz přežil nebezpečnou autonehodu a ještě víc začal věřit v buddhismus. Všechno nasvědčovalo tomu, že se nad Faithless zavře hladina. Po čtyřech řadovkách, oznámeném uzavření kariéry, oficiálně posledním turné a vydání kompilace největších hitů Forever Faithless, které se po světě prodalo přes 1,2 milionu.

Nestalo se. Vrátili se s deskou To All New Arrivals, která stylově a tematicky navazuje na No Roots. Faithless se definitivně odpoutali od hymnických techno eposů a začali se soustředit na intimnější a meditativnější polohy elektronické hudby.

Foto: SonyBMG

Poslední dvě desky zahustili vláčnou atmosférou, pomalými beaty a mnohovrstevnými aranžemi.  Nicméně současná koncertní šňůra je s nimi trochu v kontrastu. Vydali se na výpravné turné se speciální světelnou show, které odkazuje i k počátkům jejich kariéry, definované asi nejslavnějšími alby Reverence, Sunday 8PM a hity jako God Is a DJ, Insomnia nebo We Come One.

"Jsme ve výborné formě, ohromně jsme se těšili na tu energii, která sálá z lidí, kteří mají rádi taneční muziku a přijdou za ní na koncert. Užíváme si to s nimi, možná ani netuší jak moc. Muzika je pro nás hnacím motorem a smyslem proč žít," říká Sister Bliss, kterou zpovídala po prvním koncertě v Nottingham Areně britská BBC.

Ostrovní část turné zakončila kapela minulý týden, teď miří do kontinentální Evropy. Britský tisk turné hodnotí jako jeden z nejpodařenější comebacků poslední doby.

Video: youtube.com

"Faithless jsou ve skvělé formě - lepší, než když si dali pauzu. Díky bohu, že nebyla moc dlouhá.", píše Sunday Mirror a report na MTV zase mluví o husí kůži, která lidem naskakuje hned při úvodních momentech.

Do Prahy přijedou Faithless po vystoupení v Paříži; a stejně jako na všech zastávkách, i tady na ně v zákulisí bude čekat šampaňské Laurent Perrier Rose Champagne a také zásoby červeného a suchého bílého vína.

Foto: SonyBMG

Samozřejmostí má být podle pokynů kapely spousta ovoce a zeleniny i výběr sladkostí a čokolády, které si podle promotéřů objednali opravdu velké množství. "Vedle nealko nápojů je v jejich výčtu velké množství piva s poznámkou No Budwiser Beer," dodává Jaroslav Hainzel z pořádající agentury 10:15 Promotion.

Role předskokanů se ujme českobudějovická dvojka Love Gangsters, kterou si Faithless vybrali po poslechu několika adeptů. Love Gangsters se našli v intencích současného módního electro-popového dekadentního zvuku a svůj styl popisují jako Elektro-servis. V únoru letošního roku vydali debutové album Viva Sicherheits.

 

Právě se děje

Další zprávy