Praha uvidí Elvise Costella, chodící encyklopedii popu

Karel Veselý
4. 11. 2011 7:46
Popový chameleón se poprvé představí v pátek v Česku
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Punkový rozervanec, folkový bard, kronikář smutné epochy i interpret srdceryvných balad. Anglický hudebník a zpěvák Elvis Costello si za třicet čtyři let v hudebním průmyslu nasadil nespočet masek, vždy pod nimi ale zůstal obsedantním fanouškem hudby s mimořádným písničkářským i textařským talentem. Popový chameleón se poprvé představí v České republice v pátek v Kongresovém paláci.

„Všechno, co dělám má kořeny v touze po odplatě a pocitu viny," prohlásil na začátku kariéry a tehdy bylo jednoduché si ho splést s některým z punkových pásků, kteří chtěli vrátit rocku jeho ztracenou energii.

Za umělecké jméno ukradené králi rock'n'rollu mu mnozí spílali a na obalu svého debutu My Aim Is True vypadá s kytarou a brýlemi s tlustou obroučkou jako reinkarnace Buddy Hollyho. Jenže už následný singl Watching The Detectives prozrazoval vliv reggae a o dva roky mladší hit Oliver's Army zněl jako žvýkačkový pop určený k plážovým hrátkám.

Costello vždycky mátl tělem. Ze začátku osmdesátých let pro sebe objevil na Get Happy!! černý soul a gospel, následné Almost Blue sestavil z coververzí country písniček, na Imperial Bedroom spolupracoval se zvukařem Beatles Geoffem Emerickem a Goodbye Cruel World se neslo v duchu chladné elektronické hudby new wave.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

V dalších letech došlo i na jazz, vážnou hudbu nebo dřevní folk. Costello spolupracoval s tak odlišnými lidmi, jako jsou Brian Eno, Paul McCartney, Burt Bacharach i T-Bone Burnett. Písně skládá i se svou třetí ženou Dianou Krall. Nové desky neúnavně vydává dodnes a někdy stihne i dvě ročně. 

Kvalita Costellovy diskografie snese srovnání s Dylanovou či Springsteenovou, nicméně roztěkaný eklekticismus z něho udělal spíše kultovní postavu hudebních fajnšmekrů než mluvčího generace. Akoliv jeho deskami prosvítá jednoznačné politické poselství a kupříkladu alba z osmé dekády jsou prosycené depresí z thatcherismu, Elvis Costello je především jakousi „chodící encyklopedií popu" - jak ho charakterizuje internetová Wikipedia. Svým volnomyšlenkářským přístupem k žánrům předznamenal divoké křížení všeho se vším na začátku nového tisíciletí, kdy nakonec do ironické hipsterské módy přišly i jeho brýle.

Nikdy ve své vlasti ani za mořem neměl albový ani singlový hit číslo jedna (Oliver's Army bylo v roce 1979 na dvojce) a většina lidí si jeho jméno nejspíše spojí s interpretací balady Charlese Aznavoura She z romantického filmu Notting Hill. Přesto je Elvis Costello jednou z nejdůležitějších postav populární hudby od punkové revoluce na konci sedmdesátých let.

Ačkoliv běžně hraje s kapelami, v pražském Kongresovém paláci zahraje Costello sólo.  „Nečekejte ovšem nějaké tiché komorní posezení, ale opravdovou rock'n'roll one man show," slibuje fanouškům.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy