Pocem pohni svalem snadno to jde s JARem

Jan Šprincl
30. 6. 2006 12:00
Recenze - Na Armádě špásu se kapela J.A.R. představuje bez jakýchkoliv kompromisů. Uvnitř: UKÁZKY

Titulek článku je vypůjčený z písně Superpéro proto, aby hned ze začátku bylo jasné, že Armáda špásu je veselá a chytrá deska. Její texty se mohou na první poslech zdát jen jako zvukomalebný rytmický chaos často složený z neologismů, ale protože posloucháme právě kapelu J.A.R., nic není náhodou.

Nebo proč tedy píseň s pořadovým číslem jedenáct začíná nezvyklým zvoláním "o jedenáct gramů víc"?

Albu, na které fanoušci čekali čtyři roky, nic neschází. JAR si po počátečních srandičkách napevno našli své téma, o něm zpívají a jsou daleko přesvědčivější než zástupy "pravdařů" na české scéně.

To téma není o nic menší než políčkování Čechů za to, jací jsou: snadno manipulovatelní, fixování na silného vůdce a vzpomínající na dřívější časy a pseudojistoty. Jedním slovem poserové.

Foto: SONY BMG

"Dřív žil dávno s AC/DC / Teď kope do prdele nadupaný PC / Dává si pozor / Je tak navyklej / Tvrďák socialistickej."

Oto Klempíř s Michalem Viktoříkem, textaři a podle potřeby zpěváci nebo recitátoři kapely, píšou často nihilistickou, často politickou poezii. Jsou rafinovaní, a jestli si dodnes J.A.R. zachovávali image "o nic moc nejde", teď už jde.

Nijak tím nepřicházejí o svoji uvolněnost, třeba ve výše citovaném Tvrďákovi socialistickým jsou Klempíř s Viktoříkem schopni příběh, který zpívá Dan Bárta, doplňovat a svoje úvahy hned komentovat. Je to přece jenom rock´n´roll, není potřeba se z toho stavět na hlavu.

Armáda špásu dostála svému názvu, v písních je dost protimluvů, vtipů a schválností, špíčků - ale i když je posloucháme po několikáté, nenaštvou, protože celá deska je hodně pestrá, všechno je součástí promyšlené koláže.

A hudebně? Skvělé. V tomto odvedl výbornou práci Roman Holý, společně s Danem Bártou hlavní skladatel šestého alba J.A.R. a jeho producent. Holý nikdy nestaví písničku podle rádiem osvědčeného modelu sloka-refrén-sloka-refrén, naopak se zdá, že jím napsaná skladba je jen výkopem pro následné jam session.

Vždyť v J.A.R. jsou samí výborní hudebníci - Bady Zbořil, Robert Balzar, Filip Jelínek, Miroslav Chyška nebo František Kop - a hodně prostoru dostala dechová sekce Splash Horns. Armáda špásu se díky tomu z tvrdého rocku přelévá do jazzu či funku a pak zase zpátky. 

Samozřejmě jsou tu lepší skladby jako Dělnická 69, Jak ti je, Potomek Prahy nebo Divoký tempa než jiné... Ale pro posluchače je nakonec radostné vědět, že J.A.R. na nové album nedali žádnou vycpávku a za všech čtrnáct tracků se můžou hrdě postavit.

J.A.R.: Armáda špásu. CD, 50 minut, vydala firma SONY BMG, 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy