Pearl Jam: Nové vykročení zpátky

Jan Šprincl
11. 5. 2006 12:00
Recenze - Kapela, která svou desku pojmenuje sama po sobě, buď neví, kudy kam, nebo se chystá na nový start. Uvnitř: UKÁZKY Z ALBA

Obojí platí pro Pearl Jam, kteří novému albu dali název - jak jinak - Pearl Jam. Lákají sami sebe do vlastní pasti a tápou, jak mají teď i v budoucnu hrát. Projevují se u nich prvotní příznaky syndromu vyhoření.

Dnešní skladby jsou melodií, rytmem i frázováním zpěváka Eddieho Veddera tak podobné prvním deskám z 90.  let, jako byly Ten, Vs. či Vitalogy, že se těžko zbavit pocitu, zda už druhou dekádu neposloucháme jedno a to samé album.

Foto: SONY BMG

Pro jedny to může znamenat hudební strnulost, pro druhé jasný profil kapely. Díky tomu alespoň hned po prvních tónech poznáme, s kým máme co do činění.

Pearl Jam totiž pořád znějí jako Pearl Jam. V tomto jednoduchém sdělení jsou obsaženy všechny klady i zápory osmého studiového alba amerického kvintetu.

Než se Kurt Cobain oženil s Courtney Love a následně si prostřelil hlavu, byl grunge celosvětově nejpopulárnějším žánrem. Hudba dost naštvaná na to, aby korespondovala s pocitem teenagerů a dvacátníků, dost alternativní, aby vznikl pocit elitní vymezenosti, ale zároveň o nic méně melodická, aby ji mohla přijmout většina posluchačů, kteří z undergroundu udělali mainstream.

Infobox
Autor fotografie: SONY BMG

Pilíře grunge byly jasné: město Seattle a kapely Nirvana, Alice In Chains, Soundgarden a Pearl Jam. První tři dnes patří do repertoáru oldies rádií, jediní Pearl Jam přežili svou dobu. Jsou svým způsobem žijícími dinosaury, kteří mají záviděníhodnou a oddanou fanouškovskou základnu.

Dodnes je kult Pearl Jam silný hlavně v USA, kde je možné koupit přes 150 oficiálních koncertních nahrávek většinou ve formě dvojitého či trojitého balení CD (u nás, bohužel, k dostání nejsou) a poslechnout si tam nespočet nelichotivých slov na adresu prezidenta George Bushe.

Toho se dočkáme i na novince, kterou protíná těžká deprese z očekávané apokalypsy. Není těžko si domyslet, že začátek konce světa kapela vidí ve válce v Iráku i Bushově angažmá v Bílém domě.

O tom vypráví první singl World Wide Suicide, úderná skladba s ne zrovna hitovým potenciálem, dobře charakterizující první část alba: z rocku se přibližuje k punku, občas z ní probleskne vzpomínka na rock´n´roll. Eddie Vedder pokouší životnost hlasivek a jeho band výdrž zesilovačů.

Foto: SONY BMG

Je překvapivé, že album se v polovině ostře láme do baladické roviny. Zadumané písně Parachutes či Gone připomenou velký vzor Pearl Jam Neila Younga a jejich přesvědčivost je větší než u říznějších skladeb.

V tomto tónu také dozní zbytek ze třinácti skladeb. Pearl Jam se u návratu ke grunge cítí svobodní a silní, ale lépe jim vychází klidnější poloha vyrovnaných čtyřicátníků.

Tak se, doufejme, předvedou i 22. září na pražském koncertě v Sazka Areně.

Pearl Jam: Pearl Jam. CD, 49 minut. Vydala firma SONY BMG, 2006.

Oficiální stránky Pearl Jam

Pearl Jam na MySpace.com

 

 

Právě se děje

Další zprávy