Norah Jonesová láme prodejní rekordy

jps
31. 1. 2007 13:00
Londýn - Nové album americké zpěvačky se stalo nejobjednávanější deskou v historii internetového supermarketu Amazon.com UVNITŘ: VIDEOKLIP
Norah Jonesová
Norah Jonesová | Foto: Aktuálně.cz

Číslem jedna je i na druhé straně oceánu: v nehmotných stahovacích obchodech iTunes v Německu, Rakousku, Nizozemsku a Švýcarsku. 

Pro nakladatelství EMI, které čelí finančním obtížím, tak představuje deska dobře načasovanou pomoc.

EMI totiž v půlce ledna překvapilo zprávou o klesajících tržbách; kvůli komerčně neúspěšným Vánocům v lednu dokonce propustilo i dva přední manažery - výkonného ředitele EMI Music Alaina Levyho a místopředsedu firmy Davida Munnse.

"Amazon.com je i nadále náš hlavní prodejce nahrávek Norah Jonesové," potvrdil Saul Shapiro z EMI, třetí největší nahrávací společnosti na světě.

Sukces zatím poslední nahrávky Norah Jonesové navazuje na její předchozí dvě veleúspěšná alba: Come Away with Me a Feels Like Home.

Recenze v médiích přitom nejsou jen pochvalné. Někteří kritici upozorňují na ústup Jonesové od jazzu směrem ke country, ale také bluegrassovým a bluesovým motivům, dalším chybějí silné melodie.  Norah má na víc, volají.

Produkce alba se ujal Lee Alexander, který v doprovodné kapele též hraje na basu. Dalšími spolupracovníky na desce jsou indický zpěvák a skladatel M. Ward, celista Jeff Ziegler a varhaník Larry Goldings.

Sedmadvacetiletá Norah Jonesová na sebe výrazně upozornila už před pěti lety, kdy vydala Grammy ověnčený debut Come Away with Me. Dcera slavného Ravi Shankara se přes noc stala překvapivou globální hvězdou.

A od té doby se snaží vybalancovat protichůdné tlaky: udržet si status respektované jazzové zpěvačky, aniž by přestala být komerčně úspěšnou značkou.

Na druhé desce Feels Like Home, které se  po celém světě prodalo na dvacet milionů kusů, se jí to podařilo. Pak se v rámci antihvězdného boje načas ukryla v country projektu The Little Willies a teď optimisticky vzkazuje, že nikdy není pozdě.

 

Právě se děje

Další zprávy