Nirvana se dočká "svatořečení" 20 let po smrti Cobaina

ČTK Kultura ČTK, Kultura
3. 4. 2014 13:45
Kapela Nirvana vstoupí do Rokenrolové síně slávy. Dvacet let po rozpadu v souvislosti se sebevraždou Kurta Cobaina stále její hudba zajímá další a další fanoušky.
Kurt Cobain.
Kurt Cobain. | Foto: Profimedia.cz

Seattle - Kapela Nirvana se ve čtvrtek 10. dubna octne mezi největšími hvězdami pop music v Rokenrolové síni slávy (Rock and Roll Hall of Fame).

I dvacet let po rozpadu grungové kapely Nirvana je o její hudbu stále zájem. Podle statistik Americké asociace nahrávacího průmyslu (RIAA) se od vzniku skupiny v roce 1987 do konce loňského roku prodalo celosvětově téměř 107 milionů jejích alb a téměř tři miliony singlů. Více než třetinu z celkového počtu prodaných nahrávek si koupili fanoušci ve Spojených státech, odkud kapela pocházela.

Podle počtu prodaných kusů je z pouhých tří studiových alb Nirvany nejúspěšnější Nevermind z roku 1991. Prodalo se ho 31 milionů. Vůbec první album Bleach dosáhlo prodeje pěti miliónů kusů, třetí a poslední studiová deska In Utero 15 miliónů.

Nirvana - Heart-Shaped Box
Nirvana - Heart-Shaped Box

Nejúspěšnějším živým albem je s 25 miliony prodaných kusů MTV Unplugged in New York vydané v roce 1994, krátce po dobrovolné smrti frontmana kapely Kurta Cobaina. Od jeho sebevraždy tuto sobotu uplyne právě dvacet let. Další dvě živá alba vydaná pod dohledem kytaristy Krista Novoselice, bubeníka Dava Grohla a vdovy po Cobainovi, zpěvačky Courtney Love, dosáhly sedm milionů prodaných kusů.

Nejúspěšnějším singlem kapely je hit devadesátých let Smells Like Teen Spirit s dvěma a čtvrt miliony prodaných kusů. Žádané jsou i další slavné písně jako All Apologies/Rape Me, About a Girl nebo Heart Shaped Box.

Nirvana vznikla v roce 1987 v Aberdeenu ve státě Washington, kolébce rockového žánru grunge. Ačkoli existovala jen sedm let a zanikla v podstatě zároveň se smrtí zpěváka Kurta Cobaina, dodnes patří mezi nejvlivnější rockové skupiny historie.

 

Právě se děje

Další zprávy