Nekomplikovaně zábavní ZZ Top vezou svůj cirkus

Michal Pařízek
26. 5. 2009 9:42
Texaské trio vystoupí v úterý večer v Tesla Areně
Foto: Reuters

Praha - Úterní večer v pražské Tesla Aréně bude patřit hard rocku, blues a boogie. Texaská trojice ZZ Top oslavuje v letošním roce rovných čtyřicet let a Praha je první zastávkou jejich nynějšího evropského turné.

Řádně propracovaná show je v případě tohoto tria jistotou, stejně tak jako setlist plný hitů. Novinky nebudou, ale vlastně je ani nikdo nechce. Na ZZ Top se chodí najisto.

Billy Gibbons, Dusty Hill a Frank Beard spolu hrají čtyři dekády. Podle svých slov stále opakují "stejné tři akordy", ale publikum si s tím evidentně hlavu neláme. Přestože v posledních letech nepatří až mezi první ligu, sázka na jejich živé vystoupení nemůže přijít vniveč.

Hlavně proto, že ZZ Top se prostě nemění. Žádné komplikace a novoty nastat snad ani nemohou. Blues zahrané s velkým drivem a řádně tvrdě, naparáděná scéna s velkým světelným parkem a hity jako Gimme Some Lovin' nebo Viva Las Vegas jsou povinností.

Stejně jako pověstné plnovousy, které jim kdysi chtěli za milion dolarů oholit. Snad nebude chybět ani nadhled, který tvoří velkou část charismatu tohoto texaského tria.

V roce 1969 se s hudbou, kterou ZZ Top dodneška vyznávají, hrálo jistě daleko lépe než dnes. Ale ZZ Top si za těch pár desetiletí dokázali vybudovat neochvějnou pozici jistoty. V průběhu let obohacovali zvuk někdy dechovými nástroji, jindy i klávesami a řekněme elektronikou; ale vždy šlo jen o ozdoby na stále stejném "poctivém základu".

Foto: Interkoncerts

Riffy opsané od starých bluesmanů nestárnou, a když se jako v případě této trojice hraje naplno, nahlas, tak zklamání nehrozí. K tomu je jistě nutno připočíst naprosto dokonale využitou image a skvělé načasování nejúspěšnějšího alba Eliminator do doby nástupu MTV.

Dnes se tomu těžko věří, ale na sklonku první poloviny osmdesátých let byly na tehdy čerstvé MTV dvě stálice. Michael Jackson a právě vousatá trojka z Texasu.

Klipy plné velkých aut a vnadných děvčat měly obrovský úspěch; v době diska byl celosvětový úspěch tvrdého boogie v podání ZZ Top opravdu výjimečný. V první lize se ZZ Top drželi až do začátku devadesátých let, ale nástup taneční scény už nezvládli.

Leč pozoruhodné je to, že se to na nich nijak nepodepsalo. Stejně jako brali s humorem svůj obrovský úspěch, zůstávají nad věcí i dnes. ZZ-mani jsou stále stejní, jednou za čas pustí do světa nové album a občas sbalí celý cirkus a vyjedou potěšit fanoušky.

Jako jedni z mála vydrželi po celou existenci ve stejném složení, krize a půtky rockových hvězd jdou tak trochu mimo ně.

Foto: Aktuálně.cz

Přes veškerý nadhled a zlehčování své tvorby se ZZ Top hlavně pro americké publikum stali naprostou ikonou. Jejich skladby hrají podstatnou roli v mnoha filmech a TV seriálech včetně Návratu do budoucnosti, Armaggedonu nebo Od soumraku do úsvitu; nechybí nejen v populárních The Simpsons, ale ani v dětské Sesam Street.

Billy Gibbons si nedávno zahrál roličku otce jedné postavy v seriálu Sběratelé kostí. ZZ Top si svou popularitu vyloženě užívají, stejně jako živé koncerty. Uvedením do Rock'n'roll Hall Of Fame v roce 2004 jejich příběh neskončil, naopak po letošním evropském turné se chystají znovu do studia.

Tentokrát spolu s Rickem Rubinem, šedou eminencí současné hudební scény a tím, který chtěl zachránit U2.

ZZ Top slibují nejméně hodinu a půl dlouhou show, která jistě bude nejen pro staromilce. Spolu s nimi vystoupí česká skupina The Cell.

 

Právě se děje

Další zprávy