Na pohřbu Svobody zněly jeho písně

ČTK, gra
6. 2. 2007 11:13
Praha - Nejméně tisícovka lidí se přišla do strašnického krematoria rozloučit s hudebním skladatelem Karlem Svobodou. Uvnitř: FOTOGALERIE
S hudebním skladatelem Karlem Svobodou se přišlo do krematoria v pražských Strašnicích rozloučit hodně přes tisíc lidí.
S hudebním skladatelem Karlem Svobodou se přišlo do krematoria v pražských Strašnicích rozloučit hodně přes tisíc lidí. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Lidé se shromažďovali před velkou síní již hodinu před začátkem obřadu. Ti, kteří přišli pozdě, se dovnitř ani nedostali.

Smuteční obřad začal krátce po 14 hodině. Interiér smuteční síně zaplňovaly desítky věnců. Manželka Vendula Svobodová přišla na poslední chvíli se svou matkou. Nechyběl ani Svobodův syn z prvního manželství Petr.

Úvod obřadu patřil Svobodově písni Stín katedrál v podání Petra Muka, poté zněl další skladatelův hit, píseň z muzikálu Noc na Karlštejně "Lásko má, já stůňu."

V krátkosti promluvil zpěvák Petr Muk. Nechyběla ani píseň, kterou Svoboda složil svojí ženě Vendule "Ještě, že tě lásko mám", kterou zpívá Petr Kolář.

Památku skladatele, který si před týdnem ve věku 68 let vzal život, si přišla připomenout řada jeho příbuzných, přátel, kolegů z hudebního světa i fanoušků jeho písní.

Skladatelova manželka Vendula přišla v doprovodu své maminky.
Skladatelova manželka Vendula přišla v doprovodu své maminky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Na místo přišel Karel Gott s přítelkyní Ivanou Macháčkovou, režisér Juraj Jakubisko s manželkou Deánou Horváthovou, Svobodův kolega skladatel Ladislav Štaidl, Lešek Semelka, Karel Šíp, režisér Jiří Adamec či zpěvačka Leona Machálková se svým partnerem, designérem Bořkem Šípkem.

V závěru obřadu skoro celá síň povstala; jako první si stoupla skladatelova druhá manželka Vendula.

 

Že tragický odchod skladatele poznamenal vztahy mezi umělci naznačilo, že například režisér Filip Renč s partnerkou zůstal sedět. A stejně tak Svobodovy děti - syn Petr i dcera Jana.

Po obřadu se otevřela obě křídla hlavního vchodu do smutečního sálu a dovnitř se mohli dostat i lidé, kteří čekali venku. Před začátkem obřadu totiž ochranka přestala do přeplněné smuteční síně pouštět další lidi, vypukly hádky. Někteří kvůli špatnému vzduchu uvnitř naopak odcházeli. V okolí krematoria bylo tolik lidí, že zaplnili celý prostor až k tramvajové zastávce.

Svoboda se zastřelil na zahradě svého rodinného domu v Jevanech na Kolínsku, což podle policie prokázala pitva. Podrobnosti o Svobodově úmrtí však policisté na přání rodiny nesdělili.

Svoboda byl autorem mnoha slavných hitů, stovky hudebních doprovodů k filmům, divadelním inscenacím, muzikálům a televizním seriálům. Napsal mimo jiné hudbu k písni Lady Carneval, složil též hudbu k filmu Tři oříšky pro Popelku nebo muzikálu Noc na Karlštejně. Již několik generací dětí zná i jeho hudbu k německému televiznímu seriálu Včelka Mája.

 

Právě se děje

Další zprávy