Na Glastonbury bude šéfovat obamovec Springsteen

Kultura Kultura, Red Kul
24. 2. 2009 15:45
Po úletu s Jay-Z sazí festival na konzervativního zpěváka
Bruce Springsteen během letošního Super Bowlu
Bruce Springsteen během letošního Super Bowlu | Foto: Reuters

Londýn - Festival Glastonbury je důvěryhodná značka. Až tři týdny po vyprodání všech vstupenek na letošní ročník oznámili jeho organizátoři headlinera, který korunuje sobotní večer. Ale jakoby ze strachu, že loni byli s rapperem Jay-Z příliš odvážní, sázejí na ultrakonzervativní jméno. Na piltonskou farmu poprvé ve své kariéře zavítá Bruce Springsteen.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Springsteen se na Obamově večírku trapně zakoktal

„Je jednou z největších rockových legend a jsem si jistý, že to bude jeden z našich nejlepších koncertů vůbec,“ věří si zakladatel festivalu Michael Eavis. 

Výběr amerického rockera, který právě vydal své čtyřiadvacáté - a obamovsky oslavné – album v diskografii, působí jako dramaturgický úskok. Zatímco loni vyvolával debaty neočekávaný a britskou scénou nedůvěřivě přijímaný „American Gangster“, zároveň festival odstartoval veleúspěšnou ostrovní sezónu pro Kings of Leon.

Neil Young
Neil Young | Foto: Aktuálně.cz

Letos to vypadá na silně konzervativní složení. Dále se totiž spekuluje jak o Neilu Youngovi, kterého znovu do kurzu loni vrátili Fleet Foxes a MGMT, další hvězdou by se měli stát znovu obnovení Blur.

Springsteen i Jay-Z si oba představují naprosto odvrácené póly hudebního světa a Boss je možná příliš velká sázka na jistotu, ale z jejich volby je cítit silná tendence Glastonbury vymanit se ze zajeté formule velkých britpopových a „indie“ rockových kapel, které se staly synonymem festivalu v posledních letech - jako jsou The Killers, Coldplay, Oasis nebo Radiohead.

„Jsem nadšená, že se nám povedlo Bruce přesvědčit. Bude to třešnička na dortu letošního programu, který – jsem si jistá – každému vezme dech, až ho zveřejníme,“ dodává Eavisova dcera a spoluorganizátorka Emily.

Franz Ferdinand
Franz Ferdinand | Foto: Aktuálně.cz

O vstupenky na nejproslavenější evropský festival je tradičně velký zájem, organizátoři museli v minulých ročnících dokonce vyrukovat se registrací v rámci předprodeje a pro letošní červnový víkend přišli s lístky na trh dokonce už na podzim.

Podobná poptávka je i po dalších britských festivalech, jako je třeba souběžná akce probíhající se stejným line-upem v Leedsu a Readingu. I z toho důvodu se hudby chtivé britské publikum v minulých letech stále častěji poohlíží po festivalech na pevnině. Z nich nejpopulárnější je španělský Benicàssim: hlavně proto, že bahno a holinky se tu dají vyměnit se opalování na slunečné pláži u Středozemního moře.

Letos na něm ve dnech od 16 do 19. července vystoupí mimo jiné všechny ty kapely, od nichž Glastonbury dává ruce pryč: Oasis, Kings of Leon, Paul Weller, Franz Ferdinand a The Killers.

 

Právě se děje

Další zprávy