Na Colours letos přijedou Cranberries a Iggy Pop

Kultura Kultura
2. 3. 2010 12:40
Ostravskou přehlídku zahájí The Gypsy Queens and Kings
Foto: ČTK

Praha - Festival Colours of Ostrava si letos při zahájení vzpomene na své začátky, kdy se věnoval hlavně world music. Předloňského startéra celé přehlídky Jana Garbarka a loňského Michaela Nymana střídá projekt The Gypsy Queens and Kings, který na jedno pódium přivádí největší hvězdy současné romské hudby.

Další program už pokračuje ve směru, kterým festival míří poslední léta. Colours se posnuly k žánrově rozmanitější a šířeji srozumitelné, ale vesměs pořád inteligentní hudbě. Pořadatelé sice neochudí sice publikum ani o jeho oblíbené české hvězdy, ale přitom rozšiřují dramaturgii i o jména, jež vybočují z ustálené sestavy objíždějící ostatní přehlídky.

Hlavními jmény letošního ročníku, který se uskuteční od 15. do 18. července, budou irští The Cranberries, Iggy Pop se svými The Stooges a Afro Celt Sound Systém,  nejprodávanější hvězdy vydavatelství Real World Petera Gabriela.

Foto: Aktuálně.cz

The Cranberries, kteří se po několika letech opět sešli na pódiu, slaví po světě úspěch se svým novým turné. Iggy Pop a jeho The Stooges vystoupí v neděli na závěr festivalu. Afro Celt Sound System propojující taneční beaty s Afrikou, Kelty a pákistánskou bhangrou zahrají v České republice vůbec poprvé.

"Kromě nich máme potvrzenu řadu dalších kvalitních kapel mnoha žánrů," dodává  Zlata Holušová, ředitelka a dramaturgyně festivalu. 

Z jazzové a nu-jazzové scény na Colours dorazí devítičlenní norští Jaga Jazzist, hvězda labelu Ninja Tunes, francouzský trumpetista Erik Truffaz přijede s pařížským projektem, který má společně se zpěvákem Sly Johnsonem a dubstepovým bubeníkem Philippem Garciou. Tento projekt Truffaz představí už 5. března v Praze.

K zážitkům bude podle pořadatelů patřit koncert sdružení Open Hands s basistou Abrahamem Laborielem, klávesistou Gregem Mathiesonem, dechařem Justo Almariou a bubeníkem Billem Maxwellem. Prošedivělí muzikanti, kteří  natáčeli a koncertovali například s Ellou Fitzgeraldovou, Arethou Franklinovou, Chickem Coreou, Herbie Hancockem, Eltonem Johnem, Cassandrou Wilsonovou, Barbarou Streisandovou i Stevie Wonderem.

Jazz-punkoví Acoustic Ladyland z Londýna jsou vítězi BBC Jazz Award 2005. Psychedelický rock s výraznými projekcemi zastoupí britští Porcupine Tree. Kapela The Proclaimers dvojčat Reidových přijede na Colours ze skotské Vysočiny.

Foto: Aktuálně.cz

O divokých Finech Alamaailman Vasarat napsali po festivalu v Roskilde, že "hrají hudbu, jako kdyby si Frank Zappa a Mike Patton zaletěli do Srbska a nahráli tam desku". Další položka Colours, švýcarská zpěvačka Sophie Hunger, prý zase zní jako "surrealistické spojení Bjork s Nico, Joni Mitchell a Alenkou v říši divů dohromady".

Mezi lahůdky pro ctitele world music lze počítat hlavně zimbabwskou kapelu Mookomba, Dulsori z Jižní Koreje nebo izraelské Oy Division, kteří hrají klezmer s punkovým nápřahem. Z Mexika přijedou El Gran Silencio -  zakladatelé stylu chuntaro a jedna z nejslavnějších latinskoamerických kapel míchá mexický rock, hip hop, ska, cumbiu i mariachi. Šamanští Valravn s kořeny v Dánsku a na Faerských ostrovech kombinují severskou lidovou hudbu s elektronikou.

Z tuzemské scény jsou v tuto chvíli potvrzeni mimo jiné Blue Effect, Circus Ponorka, Gang Ala Basta, Goodfellas, Charlie Straight, Ida Kelarová, Kryštof, Lenka Filipová, Marek Ztracený, Marta Kubišová, Please the Trees, Post-It, Skyline, Sunflower Caravan, Tomáš Klus, Visací zámek či Wohnout.

Celkem festival nabídne více než stovku kapel; z toho přes 40 zahraničních. Na divadelní scéně se letos objeví například představení La Putyka. Na Colours pravidelně dorazí přes 20 tisíc lidí; v předprodejích se už prodalo víc než 6500 lístků.

Video: youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy