Na Brit Awards uspěl raper Stormzy, zpěvačka Dua Lipa či zpěvák Rag'n'Bone Man. Ten přijede do Prahy

ČTK Kultura ČTK, Kultura
22. 2. 2018 9:29
Londýnští zpěváci Dua Lipa a Stormzy se včera v noci stali vítězi hudebních cen Brit Awards, jež jsou britskou obdobou amerických cen Grammy. Stejně jako při rozdělování letošních Zlatých glóbů nebo cen Grammy se i účastníci londýnského ceremoniálu přihlásili k boji proti sexuálnímu obtěžování. Hosté dostávali kytice nebo odznaky s bílou růží jako symbol hnutí Time's Up, obdoby kampaně #MeToo.
Video: YouTube / Dua Lipa

Dvaadvacetiletá popová hudebnice Dua Lipa, pocházející z rodiny kosovských přistěhovalců, byla nominovaná v pěti kategoriích Brit Awards a získala ocenění za nejlepší britskou zpěvačku a za objev roku. Porotu zaujalo její debutové album nazvané jednoduše Dua Lipa. U hudebních kritiků deska loni získala lehce nadprůměrné hodnocení. 

Čtyřiadvacetiletý raper Michael Ebenazer Kwadjo Omari Owuo alias Stormzy pak kromě ceny pro zpěváka dostal sošku za nejlepší album. Také v jeho případě je nahrávka Gang Signs & Prayer debutem.

Cenu za nejlepší britský singl si odnesl soulový zpěvák Rag'n'Bone Man, jenž se na začátku března představí v pražském Foru Karlín. 

Brit Awards za rok 2017

  • Zpěvačka, objev roku: Dua Lipa
  • Zpěvák, album roku: Stormzy - Gang Signs & Prayer 
  • Singl: Rag'n'Bone Man- Human
  • Klip: Harry Styles - Sign of the Times
  • Britská kapela: Gorillaz
  • Zahraniční kapela: Foo Fighters
  • Zahraniční zpěvačka: Lorde
  • Zahraniční zpěvák: Kendrick Lamar

Během slavnostního večera v Londýně zahráli například Ed Sheeran, Liam Gallagher, vítězka Dua Lipa nebo Foo Fighters. 

Brit Awards organizuje profesní hudební sdružení British Phonographic Industry od roku 1977. O vítězích rozhoduje více než tisíc členů sdružení, včetně zástupců nahrávacích společností, novinářů, obchodníků s hudebninami, producentů, DJů a sponzorů.

Mezi oceněnými byli v minulosti například The Beatles nebo Oasis a zpěváci a zpěvačky Robbie Williams, David Bowie, Lady Gaga nebo Björk.

 

Právě se děje

Další zprávy