Metallica přiváží tři dekády vzteku

kul
1. 6. 2008 12:44
Americká kapela zahraje 3. června v Praze
Foto: Promo foto

Praha - Metallica je svým způsobem nezničitelná. Sedmadvacet let eskapád, přehmatů a vztahů v krizi se totiž nijak neovlivnilo jejich výsostném postavení na scéně.

O tom se ostatně bude moci přesvědčit už více než 30 tisíc návštěvníků úterního koncertu, kteří dorazí do multifunkčního areálu v pražském Edenu. Kapela se tak skoro přesně po čtyřech letech vrací do Čech a dočká se stejně masivní podpory jako minule i jako předminule a předpředminule.

Přežili takřka všechno, co by mohlo jiné skupiny rozložit. Těžko říci, zda jim v té vytrvalosti pomohla znova hudba, ale problémových momentů v jejich kariéře bylo tolik, že se podobá středověkému mučení: lámání v kole.

Metallica - trailer k chystanému albu

Metallica - stojící už od roku 1981 na tvůrčím tandemu: ukecaný náladový bubeník Lars Ulrich a rezervovaný zpěvák a kytarista James Hetfield -  dokázala v duchu kréda „V mých žilách proudí metal" přestát nejprve vyhození kytaristy Davea Mustaina, ale i smrt baskytaristy Cliffa Burtona při nehodě autobusu na turné.

Tehdy čelili rozpadu, ale rekrutovali nového baskytaristu Jasona Newsteda, s nímž se hned pustili do nahrávání komerčně úspěšných desek … And Justice for All a především megahitového „černého" alba, jehož se prodalo přes 15 miliónů a dodnes figuruje na 25. místě nejprodávanějších alb v USA.

Foto: www.metallica.com

Na něm Metallica v roce 1991 poprvé povolila uzdu artistickým ambicím a s ubývajícím množstvím mohutných riffů se James Hetfield rozhodl všechny přesvědčit, že umí skutečně zpívat.        

Zaskočena komerčním úspěchem kapela hledala novou cestu a způsoby jak se neopakovat, ovšem album Load z roku 1996, vyrazilo dech především tím, že se všichni členové kapely nechali ostříhat, nagelovali si vlasy, oblékli se do saténových košilí a nebránili se ani glamovému líčení. Což se prostředí definovaném pivem zlitou džískou rovná naprostému znemožnění.

Jenže i z toho se kapela vylízala, skalní fanoušci ji prominuli i kýčařinu, ke které směřují skoro všichni metalisté, spolupráci se symfonickým orchestrem, a dokonce nad čtveřicí nezlomili hůl v době, kdy zahájila urputný soudní proces vůči uživatelům serveru Napster, kteří za hudbu Metallicy neplatili. Sdíleli ji zdarma.

Infobox

Areál se otevírá v 16 hodin, o hodinu později nastoupí předkapela Mnemic a po ní Machine Head. Hvězda přijde na řadu okolo půl osmé.

Promotér mimo pražské fanoušky upozorňuje, že v místě koncertu jsou omezené možnosti k parkování, a radí parkoviště P+R na okraji města.  Vstupenky na koncert jsou ještě k dispozici v síti Ticketpro; v prodeji jsou nově sektory k sezení.

To vše proto, aby z nenávisti k internetu slevili a spustili server Misson: Metallica dávající členům klubu - zatím jen v USA - možnost nahlédnout do zákulisí nahrávání a stáhnout si chystané deváté studiové album ještě před jeho vydáním.

Ovšem nejhorší krize přišly zevnitř. Nejprve vypoklonkování následnického baskytaristy Newsteda, jelikož si začínal užívat víc ve svém vedlejším projektu Echobrain a zbytek ansámblu to nesnesl.

Pak následovala rána poslední: totální komunikační kolaps mezi členy kapely, odchod Jamese Hetfielda do protialkoholní léčebny a angažování terapeuta, který měl celou situaci urovnat. To vše se všemi dětinskými slabostmi Metallicy zachytil dokument Some Kind of Monster.

Kapela sama se z personálního rozkladu v novém tisíciletí vylízala nekompromisně tvrdým albem St. Anger s novým baskytaristou Robertem Trujillem. Ostatně vztek jako emoce přesně pojmenoval to, oč uvnitř Metallicy dlouhá léto šlo.

A dost možná i to je ten ventil pro podobně frustrované fanoušky, kteří dokázali kapele odpustit kroky, které by v jiném žánru znamenaly pro interpreta naprostou zkázu.               

 

Právě se děje

Další zprávy