Massive Attack zhasnou ve vyprodané v Lucerně

Kultura Kultura, Red Kul
3. 11. 2009 15:30
Triphopoví pionýři se po roce vrací do Česka
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Začíná to vypadat, že nikdy neodrosteme 90. letům. S desetiletým odstupem zažíváme postupné comebacky jak Portishead a Trickyho, tak i ve své době nejslavnější bristolské triphopové formace Massive Attack. Po loňském vystoupení na festivalu Rock for People se Massive Attack vrací do Prahy.

Vystoupí 3. listopadu ve velkém sále již dlouho vyprodané Lucerny a o den později na Slovensku. Kapela měla s sebou přivézt i nové, v pořadí páté album, nakonec se však vydání odsunulo až na jaro. Jako čekárna je k dispozici aktuální čtyřskladbové EP Splitting the Atom.

Foto: Aktuálně.cz

Deska pak bude následníkem titulu 100th Window z roku 2003. Od té doby vydali jednu kompilaci a natočili pouze účelový soundtrack pro film režiséra Louise Letteriera Utržený ze řetězu. A frontman Robert Del Naja dlouhodobě vystupující pod jménem 3D přispěl jednou skladbou do italského filmu Gomorrah, který vyhrál Evropské filmové ceny a byl nominován na Oscara za nejlepší zahraniční snímek.

Novinka triphopových pionýrů je stále opředena záhadami; spekuluje se o titulu (zatím pracovní název LP5) i možných hostech, kteří vždy podstatně dotvářeli alba Massive Attack.

Kromě základního dua a dlouholetého spolupracovníka Horace Andyho se prý na novém albu podílejí Tunde Adibempe z TV on the Radio, Guy Garvey z Elbow a zpěvačka Martina Topley-Bird.

Jako možní vokalisté jsou zmiňováni i Damon Albarn, ale také zpěvačka někdejších Cocteau Twins Elizabeth Fraser. Ta již hostovala na dosud nejúspěšnějším albu Massive Attack Mezzanine, kde propůjčila svůj hlas křehké skladbě Teardrop. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Jak ukazují časové rozestupy mezi jednotlivými alby, Massive Attack nemají tendence cokoli uspěchat. „Nikdy jsme nikam nespěchali, je to náš styl a myslím, že jemu i vděčíme za to, že pořád fungujeme. Nikdy jsme totiž neměli v úmyslu rychle vyletět, zazářit a vyhasnout. Jde nám spíš o pomalý proces vývoje," svěřil se 3D v rozhovoru pro BBC.

Debut kapely Blue Lines z roku 1991 je všeobecně považovaný za první nahrávku žánru triphop (jinak také Bristol Sound) -  přestože jako takový byl tento termín použitý až o několik let později. Triphop nabídl temnější a chilloutovou alternativu pro jinak rozbouřenou raveovou scénu tím, že do sebe prolnul vlivy elektroniky, hip hopu, dubu, reggae a soulu.

Singl Unfinished Sympathy z Blue Lines v roce 1991 válcoval takřka všechny výroční ankety o nejlepší skladbu uplynulých dvanácti měsíců.  Na druhém albu Protection se už Massive Attack stali absolutními hvězdami žánru.

Dramatický posun zaznamenali s následujícím Mezzanine z roku 1998, kdy se inspirovali temně kytarovým zvukem a vsadili na klaustrofobickou reflexi městských úzkostí. Mezzanine se tak svým vyzněním zařadil po bok OK Computer od Radiohead nebo This Is My Truth Tell Me Yours od Manic Street Preachers.

 

Právě se děje

Další zprávy