Mariah Carey sesadila z trůnu Elvise

kul
3. 4. 2008 15:45
Zpěvačka má 18 písní v čele žebříčku

Los Angeles - Elvis je možná naživu, ale už není králem hitparád v kategorrii jednotlivců. Píseň Touch My Body z alba E=MC2 se stala osmnáctou skladbou Mariah Carey v čele americké singlové hitparády Billboard Hot 100.

Zpěvačka tak překonala krále rock'n'rollu, jehož songy se do čela žebříčku dostaly sedmnáctkrát.

Úspěšnější už byly jen kapely, respektive jen Beatles s dvaceti písněmi na vrcholu hitparády. Vzhledem k neklesajícímu prodeji nového alba a aktivní kariéře ovšem Carey může brzy překonat i slavnou britskou čtveřici. Statistiku nepopulárnějších písní a desek v USA sestavuje magazín Billboard od roku 1958.

Další rekord padl, když si píseň za první týden po vydání legálně stáhlo z internetu přes 286 tisíc lidí. Carey tak za sebou nechala Rihannu s 277 tisíci downloady jejího hitu Umbrella.
 
"Cítím se šťastná a vděčná," uvedla pop hvězda pro agenturu AP. "Nikdy se nemůžu zařadit mezi osoby, které nejen ovlivnily hudbu, ale také změnily celý svět." Její úspěch prý není cenný jen pro ni, ale může znamenat mnoho i pro ženy a příslušníky etnických menšin.

Mariah Carey - Touch My Body

Osmatřicetiletá zpěvačka vydala své první album v roce 1990 a nastartovala úspěšnou kariéru. Na přelomu milénia ji sice pronásledovaly neúspěchy, ale v roce 2005 se její album The Emancipation of Mimi stalo v USA nejprodávanější deskou roku s 5,2 milionu prodaných kusů.

Byla za ni nominována hned v osmi kategoriích na Grammy a mnozí spekulovali o rekordu; žádná žena si najednou neodnesla více než pět "sólových" cen. Nakonec sice získala jen tři gramofónky a všechny v kategorii r'n'b - ale každopádně to znamenalo velký comeback.

Zpěvačka Mariah Carey
Zpěvačka Mariah Carey | Foto: Reuters

MTV označila její hlas jeden z dvaadvaceti nejlepších v historii populární hudby. Zatím se ale mnohem silněji projevuje jen za mořem. Ve Velké Británii se do čela hitparády dostala zatím jen dvakrát, pokaždé s coververzí.

Legenda Elvise Presleyho tento týden utrpěla ještě jednou. Jeho další rekord zlomila pro změnu Madonna. Píseň 4 minutes -  první singl z její nadcházející desky - se stala sedmatřicátým songem popové královny, který se dostal do desítky nejpopulárnějších titulů.

Elvisova hvězda tak - zdá se - pozvolna pohasíná. Předloni ho ke všemu sesadil z postu nejlépe vydělávající mrtvé celebrity sesadil frontman Nirvany Kurt Cobain. Teď dědicům utrží 50 milionů dolarů, zatímco Elvis nese o osm méně. 

 

Právě se děje

Další zprávy