Mamma mia! ABBA bude mít vlastní muzeum

mor
30. 11. 2006 9:00
Stockholm - V centru švédské metropole do dvou let vyroste svatostánek věnovaný nejznámější skandinávské kapele.
Abba
Abba | Foto: Aktuálně.cz

"Najdete v něm všechno, na co si jen vzpomenete," komentuje projekt jeho hlava Ulf Westman. A skutečně. Členové kapely se doslova předhánějí, kdo z nich do muzea věnuje ten nejzajímavější fetiš.

Kromě rukopisů skladeb, fotografií, všech hudebních ocenění, kapelou používaných hudebních nástrojů i kostýmů v něm bude prostor pro interaktivní místnost simulující atmosféru koncertu ve Wembley s padesátitisícovou návštěvou anebo studio, které vám dokonce umožní nahrát si svůj ABBA song.

"Je příjemné vědět, že někdo měl potřebu ujmout se celé naší historie," vyjádřili se Benny, Bjorn, Agnetha a Anni-Frid ve společném prohlášení. Trvalo jim ale dlouho, než na myšlenku vybudovat ABBA chrám v centru Stockholmu kývli.

"Zabralo mi bezmála dva roky, než jsem je přesvědčil o tom, že mám dobrý nápad," tvrdí Westman. Projekt za bezmála 50 milionů švédských korun je ve stadiu plánování a příprav, s jeho dokončením v centru Stockholmu se ale počítá už na rok 2008.

"Očekáváme návštěvu více než půl milionu lidí ročně," mne si ruce Kristina Axel Olinová, starostka švédské metropole. "Tohle nám chybělo. Bude to skvělá turistická atrakce pro miliony fanoušků po celém světě."

Nejúspěšnější kapela všech dob doposud prodala všehovšudy přes 370 milionů alb. Ačkoliv na podiích nevystupuje už od roku 1982, její desky jdou na odbyt stále rychlostí 3 miliony desek za rok.

Zatím poslední zápis do diskografie si ABBA přidala před týdnem. Kompilační CD největších hitů nese název Number Ones. 

 

Právě se děje

Další zprávy