Liberecká hymna získává nečekanou uměleckou hloubku

Kultura Kultura, Red Kul
16. 2. 2009 9:35
Kulturní program šampionátu nabídne i bohoslužby

Liberec - "Výhra bývá jen krůček od porážky/A bláto je jen nedaleko nebe", zpívá se v oficiální písní libereckého světového šampionátu v klasickém lyžování - ta slova jsou nakonec až nebezpečně blízko k tomu, jakou image celý podnik v průběhu organizace ještě před začátkem získal.

Ostatně hned její název - Proč ne my a proč ne právě teď - by se dal vykládat jako předjímaní odpovědi na zájem antimonopolního úřadu. V provedení Ondřeje Rumla, Dary Rolins, Heleny Zeťové, Kamila Střihavky a Petra Bendeho poprvé zazní na zahajovacím ceremoniálu v Tipsport Areně 18. února.

Foto: Aktuálně.cz
Speciál Aktuálně.cz:
Podívejte se unikátní grafiku k MS v Liberci

Ačkoli by se dalo čekat, že sportovní hymna by měla mít buď jednoduchý skandovatelný refrén nebo energický rockový drive, znělka MS v tempu a nasazení upomíná spíš na oddychový popěvek z titulků v seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Pro srovnání: hymnou mistrovství světa v alpském lyžování ve švédském Are v roce 2007 byla pop punková skladba Catch Me If You Can od Any Johnsson, u níž se alespoň dá předpokládat, že vybudí místo ospalosti adrenalin.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Premiéru Proč ne my a proč ne právě teď v Tipsport Areně doprovodí ještě státní hymna v podání Karla Gotta, což se dá bez ironie pokládat za jediný formátu akce odpovídající tah.

Celý večer následně završí vystoupení Deep Purple, kteří loni oslavili pěkných čtyřicet let existence. Možná už myslíme na pořádání pražské olympiády a chceme vzkázat důrazně světu, že není důležité vyhrát, ale zúčastnit se.

Stylově rozháranou "kulturní skladbu" okomentoval mluvčí mistrovství Zdeněk Soudný slovy: "Myslím, že programem jsme dali najevo, že jsme otevřený národ a že každý si bude moci vybrat, co mu nejvíce vyhovuje."

Kdo přišel na nápad s oficiální písní?
Kateřina se o tom dlouho bavila společně s Michalem Dvořákem. Jestli by bylo dobré mít nějakou melodickou píseň, která by byla spojená jen s mistrovstvím. Pak Michal Dvořák přišel už s hotovou písní - a ta se Kateřině líbila, takže se z ní stala hymna.

Jak jste s výsledkem spokojeni?
To úzce souvisí už s tím, co jsem řekl. Ano, myslím, že je spokojena. Plně vystihuje to, co čekali a co chtěli.

Máte pocit, že hard rock 70. let je ideální doprovod ke sportovní události v roce 2009?
Myslím, že to je velice subjektivní. Osobně si myslím, že ano.

Deep Purple
Deep Purple | Foto: Reuters

A myslíte si, že Elán i Deep Purple odpovídají vkusu sportovních fanoušků?
Snažili jsme se oslovit co největší posluchačskou skupinu. Museli jsme vzít v úvahu rozličné národnostní, věkové i sociální složení publika, proto se dá správná míra velice těžko nastavit. O sportovním fanoušku se nedá říci, že by byl fanouškem dechovky nebo rocku; sportovnímu fanouškovi nejvíce vyhovují sníh, lyže - a myslím, že tyto kapely ho k tomu navrch dokáží správně nakopnout

Je pravda, že všichni účastníci dostanou knížku s vtipy Petra Urbana?
Ano to je pravda, část účastníků skutečně knížku dostane

Bude přeložená?
Kromě češtiny bude také v angličtině, možná v němčině.

Chcete tedy po sportovcích, aby to naše - málem neuskutečněné - mistrovství brali s humorem?
S humorem musím brát tuto otázku. Skutečně ji nerozumím. Pro všechny účastníky to je vrchol jeho snažení. A samozřejmě i lyžaři mají smysl pro humor.

Jakou zprávu vysíláte o Česku volbou kulturního programu?
Kulturní program nejsou jen koncerty a kapely, o kterých mluvíte. Jsou tam například i bohoslužby. Myslím, že programem jsme dali najevo, že jsme otevřený národ a že každý si bude moci vybrat, co mu nejvíce vyhovuje.

 

Právě se děje

Další zprávy