Leonard Cohen se po roce zase vrací do Prahy

Kultura Kultura, Red Kul
29. 8. 2009 8:00
Kanadský zpěvák vystoupí v sobotu v O2 Areně

Praha - Dalším českým fanouškům Leonarda Cohena se splní dávný sen. Méně než po roce od svého posledního vystoupení se zásadní postava hudební scény vrací do Prahy. V rámci Leonard Cohen World Tour 2009 vystoupí v sobotu ve vysočanské O2 areně.

Díky fenomenálnímu úspěchu loňského koncertu a vůbec celého návratu na pódia se kanadský písničkář Leonard Cohen rozhodl, že i letos zavítá do Prahy. Současná koncertní šňůra následuje bezprostředně po vyprodaném loňském turné, na které se Cohen vydal po dlouhých 15 letech pauzírování.

„Leonard Cohen říká, že některé dny jsou tak špatné, že nepomůže ani klobouk. Dovolme si tuto jemnou metaforu aplikovat na jeho koncert. Klobouku nebylo třeba; bylo to dokonalé," napsali jsme loni v recenzi na Cohenovu českou premiéru.

Podobně nadšené ohlasy přicházely z celého světa. Ty se týkaly i entuziasticky přijatého koncertního DVD  Live in London, které na šňůře vzniklo.

Foto: Aktuálně.cz, Laszlo, 10:15
Čtěte také:
Klobouk dolů před mší Mistra Leonarda
Leonard Cohen v Praze klobouk ani nepotřeboval

Leonard Cohen přijíždí přímo na pozvání vlastníka O2 Areny, společnosti Best Sport. Vzhledem k tomu, že plocha před podiem je vyhrazena pro sedící diváky, byla celková kapacita oproti jiným koncertům snížena o několik tisíc míst.

Pořadatelé očekávají přibližně 14 000 diváků. Poslední vstupenky byly  vpátek k dispozici na terminálech Sazky, v den koncertu budou případně v pokladnách.

"V prodeji jsou poslední vstupenky do nejvzdálenějšího čtvrtého sektoru za 1090 korun," informoval v pátek zástupce Bestsportu Tomáš Němčanský. Do Prahy přijede Cohen z Bratislavy, z české metropole pokračuje do Budapešti, Bělehradu a Bukurešti.

Cohen nikdy nebyl rockovou hvězdou, ostatně hudební kariéru začal po třicítce, kdy měl za sebou několik knih. A také krátké působení ve společnosti Andyho Warhola, na to se zapomíná - sám fabrikant rád tvrdil, že Cohena k vlastní tvorbě přivedl poslech Nico.

Foto: Reuters

Do pop music vstoupil písničkář s básnickými aspiracemi (jeho knihy u nás vydává Argo) a hlubokým hlasem v roce 1966, kdy Američanka Judy Collins nahrála jeho píseň Suzanne. Jedna z nejznámějších Cohenových skladeb se objevila o rok později i na jeho vlastním debutovém albu - stejně jako další hit Sisters of Mercy.

Cohen poté ve větších či menších intervalech vydával další alba. V druhé půli 80. let se přiklonil k bohatším aranžmá, v posledním desetiletí vydal tituly Ten New Songs a Dear Heather.

Přes velkou odmlku v 90. letech, kdy pobýval v buddhistickém klášteře, zůstávají Cohenovy písně dodnes inspirativní. Přestože hudebně hodně vychází z kabaretu a šansonu, na jeho jméno přísahají četné generace mladých autorů, které fascinují jeho výjimečné texty protkané hledáním identity, nedůvěrou v sebe sama i depresemi.

Nemělo by se ale zapomínat ani na hudební složku jeho balad, ve kterých dokázal skloubit folk, world music i onen šanson daleko dřív, než o tom jiní začali přemýšlet.

 

Právě se děje

Další zprávy