Leona Lewis pokořila americkou hitparádu

kul
17. 4. 2008 11:45
Vítězka britského X Factoru debutovala na prvním místě
Foto: Reuters

New York - Vítězka britské soutěže X Factor se stala první britskou zpěvačkou, která debutovala přímo na prvním místě amerického žebříčku Billboard. Její album Spirit vylétlo na špičku hitparády tři týdny poté, co mezi singly zabodovala balada Bleeding Love.

Podle Billboardu prodal Spirit za první týden 205 tisíc kusů, přičemž její největší konkurent George Strait skončil s albem Troubadour na druhém místě s pouhými 59 tisíc kopiemi.

Leona Lewis tak pokračuje v lámání komerčních rekordů a dokazuje, jak je dnes pro start kariéry v showbyznysu důležitý „osobní příběh" - který se nejlíp servíruje médiím právě přes obrazovku a reality show formáty.

Už loni v listopadu předstihla Arctic Monkeys, když se Spirit v Británii stalo nejrychleji prodávaným debutem všech dob. Během prvního týdne zmizelo 375 tisíc kusů.

Leona Lewis - Bleeding Love

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Nyní je zpěvačka na nejlepší cestě zaplnit na americké scéně mezeru zející po Whitney Houston. "To, co Leona dokázala, je jednoduše neuvěřitelné. Jde o nejhůře proniknutelný trh a to, že její album vylétlo na první místo, je zázrak," pochvaloval si Simon Cowell, porotce soutěže X Factor - a manažer Leony Lewis.

 

Leonu Lewis v USA příznačně vydává label J Records, který se také stará Justina Timberlaka nebo Aliciu Keys. Její šéf Clive Davis prohlašuje: "Leona Lewis není krátkodobá senzace. Bereme ji jako vážný kontrakt, je na začátku dlouhé a perspektivní cesty."

 

Nová Whitney Houston tak rozšiřuje řady britských zpěvaček, které si začínají užívat masivního úspěchu ve Spojených státech. Patří mezi ně Amy Winehouse, Natasha Bedingfield nebo Lily Allen, pokoušet o totéž se budou Adele i Duffy.

 

Na rozdíl od nich ale komerční úspěch Leony Lewis totiž zcela nejde ruku v ruce s kritickými anketami; postižená cejchem vítězky soutěže a uměle vygenerovaného interpreta jí nevyšla ani jedna ze čtyř letošních nominací na Brit Awards.

 

Simon Cowell se už také o anketu otřel ve smyslu, že se vůči jeho akvizici zachovala přehlíživě jen proto, že se objevuje v televizi.

 

Právě se děje

Další zprávy