Kusturica zakončil Sen letní noci na Vltavě

23. 7. 2011 10:55
Nakonec se nenaplnily obavy z deštivého počasí

Praha - Ohňostroj na nábřeží mezi pražským Karlovým mostem a mostem Legií a společné rozloučení všech vystupujících na pontonu na Vltavě zakončily hudební část 2. ročníku festivalu Praha-Sen letní noci. Jeho vrcholem bylo vystoupení Emira Kusturici s kapelou No Smoking Orchestra.

Balkánskou produkci srbského režiséra, producenta a hudebníka, který zahrál na kytaru oblečený v tričku s portrétem revolucionáře Che Guevary, zdarma sledovalo z mostů i ostrova několik tisíc lidí, mezi nimi mnoho cizinců.

Nakonec se nenaplnily obavy z deštivého počasí, a tak bylo na hladině řeky v prostoru před pontonem s hudební aparaturou a muzikanty mnoho menších i větších plavidel. Na některých z nich se stejně jako na nábřeží a mostech v průběhu večera i tancovalo. Kvůli zajištění bezpečnosti diváků byl do půlnoci uzavřen pro automobilovou dopravu most Legií.

Prvopočátky No Smoking Orchestra sahají do roku 1980, kdy pod označením Zabranjeno Pušenje založil sarajevský anarchista Nelle Karajič rockově-punkovou skupinu. Skupina měla pro své názory problémy s cenzurou, když si po vydání svého debutového alba v roce 1984 Das ist Walter Karajič zavtipkoval na účet zesnulého prezidenta jugoslávské federace Tita a kapele hrozil zákaz. Kusturica vstoupil do souboru v roce 1986 název skupiny se později změnil na anglický překlad - No Smoking Orchestra. Soubor překročil hranice Bosny a Hercegoviny díky soundtracku k jeho filmu Černá kočka, bílý kocour.

Další z hvězd večera byl Dan Bárta se skupinou Illustratosphere, který si s Kusturicou nacvičil i společné vystoupení. Akci v centru Prahy zahájila krátce po 17. hodině pražské reggae-popová skupina The Spankers se zpěvačkou Terezou Krippnerovou. V dalším programu se představil Boro Balkan Band, skupina Bora Preliče ze Srbska a Ioannise Kapnistise z Řecka.

Spojení středomořské a východoevropskou lidovou hudbu od klezmeru přes romské rytmy pak nabídl Maxmaber Orkestar, balkánsko-italská skupina založená v Terstu. Následovalo Vrelo, skupení šest vokalistek, bubeníka a baskytaristy, které hraje v Kusturicově punkové opeře Time of the Gypsies a na soundtracku k jeho filmu Život je zázrak.

V loňském roce si někteří návštěvníci stěžovali na slabý zvuk a špatný výhled na produkci. Letos pořadatelé akce z občanského sdružení Luka Praha zajistili díky zvukaři z Francie silnější zvuk a Kusturica si přivezl svá vlastní světla.

Letošní výtky se týkaly malého množství občerstvení. Mnoho lidí si alkoholické i nealkoholické nápoje na poslední chvíli opatřovalo v okolních obchodech.

Součástí týdenního festivalu je od 18. do 24. července i přehlídka Kusturicových filmů, koncerty a výstavy v pražských ulicích včetně Putující galerie v prostředcích městské hromadné dopravy.

 

Právě se děje

Další zprávy