Kluci z druhého patra hrají v Akropoli

Jan Pomuk Štěpánek
4. 10. 2006 9:00
Praha - V pražském Paláci Akropolis budou dnes večer křtít desku jak domácí Roe-Deer, tak vídeňská formace Fortuna Favourites.
Foto: Aktuálně.cz

I do Prahy - byť stále trochu nesměle - nakukuje móda psích pohledů částečně skrytých pod dlouhatánskou černou patkou a křest nové desky Roe-Deer je pro mladou pražskou kytarovou scénu velkou událostí.

Roe-Deer jsou nepřehlédnutelnou součástí pražské hudební scény už od dob svých začátků. V roce 2001 vydali dodnes svěží desku Everforever, o dva roky později ještě stihli vydat album Aquaparty, to už se ale formace rozpadala.

Zatímco zpěvačka Ema Brabcová se spolu s Filipem Míškem vydala směrem k elektronickým experimentům coby Khoiba, Roe-Deer dál rozváděli pořád populárnější kytarový zvuk.

Přes poměrně nenápadné album Lillipop se dopracovali až k letošní novince Take. Na té pracovali od loňského podzimu pod produkčním dohledem Martina Ledviny, známého z působení s Lenkou Dusilovou nebo skupinou Druhá Tráva.

"Na desce naleznete kus našeho života, trochu emocí a otisk hřejivých paprsků letošního léta," sdělují kluci z Roe-Deer svým fanouškům na oficiálních stránkách kapely.

Už několik měsíců na sebe Roe-Deer upozorňují pilotním singlem 2nd Floor Boy, který produkoval pro změnu Jan P. Muchow. Chytlavé kytarovce s milým videoklipem o fóbii z revizorů se daří nejen v televizních hitparádách, singl se nesměle rozkoukává i v oficiální hitparádě IFPI.

Roe Deer
Roe Deer | Foto: Aktuálně.cz

Zatímco Roe-Deer se poohlížejí spíše po britské kytarové scéně, vídenští rockeři Fortuna Favourites mají blíže k vlně amerického emo-rocku. Ostatně několikrát tu hráli společně se skupinou Clou, která z českých kapel k tomuto novému výhonku rockové hudby velmi blízko.

I Fortunas Favourites pokřtí nové album, v jejich případě půjde o debut. Desku Fingerprints vydávají u českého labelu Championship records, který sice vznikl teprve nedávno, ale už má v portfoliu několik zajímavých počinů.

Kromě Fortuna Favourites pomohl label na svět například deskám Living Room, Obří broskev, The Slots nebo miláčků dekadentní pražské zlaté mládeže, The Prostitutes.

Křest alb Roe-Deer a Fortunas Favourites začíná ve středu 4. října v Paláci Akropolis od půl osmé. Na Malé scéně budou hrát dýdžejští experimentátoři The Fakes.

 

Právě se děje

Další zprávy