Klipy: Zazpívejte si s Air o lásce s číslovkou dvě

Pavel Turek, tur
12. 9. 2009 13:00
Nová videa Fever Ray, Micachu a Grizzly Bear
Air
Air | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Sing Sang Sung je první singl, který předznamenává šesté album francouzského dua Air. Po předloňské Pocket Symphony chystají Jean-Benoît Dunckel a Nicholas Godin desku s mnohovýznamovým názvem Love 2.

Kompletně animovaný Sing Sang Sung režírovalo duo výtvarníků Petra Mrkyz a Jean-François Moriceau. Místo kreseb, jež společně obvykle vytvářejí, zvolilo pro Air naivně archaickou počítačovou animaci: sledujeme v ní rytmu hudby přizpůsobenou cestu míčku scrollovacím terénem, který ze všeho nejvíc připomíná první první konzole.

Air vystoupí v rámci turné k novince 12. prosince v klubu SaSaZu.

Po  vystřídané trojici skandinávských režisérů Andreas Nilsson , Martin de Thurah a Mikel Cee Karlsson se Karin Dreijer – Fever Ray - rozhodla, že ztvárnění čtvrtého singlu Seven svěří Johanu Renckovi. Tedy Švédovi, který v půli devadesátých let vystupoval jako hudebník pod pseudonymem Stakka Bo, ovšem záhy se přerodil v prominentního autora klipů pro New Order, Madonnu, Beyoncé, Kylie Minogue nebo Bat for Lashes.

Renck, který vlastní produkční filmovou společnost spolu s jiným razantním režisérem Jonasem Åkerlundem, se ovšem v Seven dost podvolil vizi Karin Dreijer. Všechny klipy ze sólového debutu zpěvačky sourozeneckého dua The Knife nesou silný, autorsky provázaný rukopis a víceméně podobně tísnivou vizualitu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Pomalu se stalo módou, že etablované kapely představují na svých internetových stránkách premiéry klipů svých chráněnců. Poslední singl The Horrors debutoval na nin.com Trenta Reznora a nový klip letošního britského objevu Micachu and The Shapes zase projevila zájem Björk.

„Viděla jsem ji v Londýně, před rokem v červnu a hrozně mě nadchla,“ popisuje zážitek ze setkání s Mikou Levy Björk. „Mělo to co dělat s tím jejím Udělej si sám přístupem a všemi těmi malými kytarkami. Její postoj je hodně svěží. .. což je velká zábava. Ona je velká recesistka, že jo?“

Trun Me Well z kritiky nadšeně přijatého debutu Jewellery má parametry jako by na webkameru natočeného klipu, což dost vystihuje přístup Micachu k hudbě, v níž se mísí cinkání zvonkohry s vysavačem. Micachu and the Shapes vystoupí 20. října v Praze v galerii NoD nad klubem Roxy.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Žádné obličeje – jen šermířské masky se objevují v novém videu folkařů Grizzly Bear, kteří dokázali svým albem Veckatimest dostat brooklynskou hipsterskou DIY scénu až na osmé místy hitparády Billboard.

Klip ke skladbě While You Wait For The Others režíroval Sean Pecknold, který se zatím objevoval především ve spojení s loňským objevem Fleet Foxes. Nepřehlédnutelný byl jeho klip s animovanými origami pro píseň Mykonos. Pecknoldovo spojení s Fleet Foxes je nabíledni, jelikož jeho mladší bratr Robin je výhradním songwriterem tohoto barokně popového kvintetu. 

 

Právě se děje

Další zprávy