Kdo chce slyšet nové Air, ať se přihlásí

jps
15. 2. 2007 0:00
Paříž - Elektronická hrabata francouzské scény vydávají novou desku. Fanoušci ji mohou slyšet už v předstihu - v rámci internetového happeningu.
Foto: EMI

Albová novinka, která navazuje na tři roky starou desku Talkie Walkie, se bude jmenovat Pocket Symphony a kromě hvězdného producenta Nigela Godriche (Beck, Radiohead) se může pyšnit vokály hostujícího Jarvise Cockera nebo Neila Hannona z Divine Comedy.

Vyjde až na začátku března, ale kdo má zájem, může si Pocket Symphony poslechnout na internetu. Tentokrát ale nejde o dílo internetových pirátů, za akcí stojí sami Air.

Každý, kdo se do 15. února zaregistruje na http://www.pocket-symphony.com/air_listeningpartyEN.html, dostane e-mailem instrukce, jak se k novému materiálu elektronických snivců Air dostat. Pak se může po celý čtvrtek zaposlouchat, přitom zapíchnout špendlík na Google Map a sledovat, kde všude zrovna noví Air hrají.

Air
Air | Foto: Aktuálně.cz

Není to samozřejmě poprvé, kdy se nějaká skupina rozhodla využít pořád silnějších a vlivnějších internetových komunikačních kanálů. Kdo má profil na komunitním portálu MySpace a chce se o své fandy dobře starat, je to pro něj věcí cti i povinností.

A takový servis se už netýká jen mladých progresivistů. Fakt, že i starší pánové jako Tom Petty a Neil Young pořádají s novými deskami zvláštní koncerty pro internetové publikum, je známkou toho, že v hudebním marketingu nezůstal v posledních pár letech kámen na kameni.

Nicolas Godin a Jean-Benoît Dunckel se na nové desce soustředí na další z nekonečných snivých variací, na propojení "živých" nástrojů s odosobněnou elektronikou, Tentokrát prý kladou důraz na práci s tradičními východními nástroji. Nicolas Godin podstoupil v Japonsku lekce ve hře na koto a shaminsen.

Air
Air | Foto: Aktuálně.cz

Pilotním singlem se stala skladba Once Upon A Time a právě v ní lze Godinovy schopnosti posoudit. Klasickou melancholií obestřená skladba je podle tvůrců pohádkovým příběhem.

"Je to pohádka o tom, jak kluk potká holku, zpívá v tom Jean-Benoit zpívá, já svůj hlas nenávidím," říká Nicolas Godin.

Air na sebe upozornili v roce 1998 albem Moon Safari, kterému kraloval hit Sexy Boy. Následovala spolupráce se Sophií Copollovou na soundtracku k jejímu debutu Smrt panen. V roce 2001 o sobě dali vědět druhou studiovou deskou.

Najazzlý elektronický pop nahradily post-apokalyptické zvukomalby, melancholii vystřídala paranoia. Přesto nestandardní deska 10.000 Hz Legend  s hostujícím Beckem upevnila jejich pozici v roli komerčně i umělecky úspěšných experimentátorů.

Zatím poslední řadovou desku Talkie Walkie vydala francouzská dvojice před třemi lety; je o poznání uvolněnější a hravější a hity jako Cherry Blossom Girl nebo Surfing on a Rocket jí pomohly prodat po celém světě 800 tisíc kopií

Pocket Symphony v Česku vychází 5. března. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy