Jistota, že Basement Jaxx jsou jistotou

Jan Šprincl
4. 10. 2006 12:00
Recenze -  Generace podcast/mixtape čím dál častěji vylézá z undergroundu a nechává si k tomu zahrát Basement Jaxx.
Foto: Aktuálně.cz

Duo Felix Burton a Simon Ratcliffe, kteří jsou mozkem Basement Jaxx, nikdy nechápali svá alba jako uměleckou výpověď, která reflektuje určitou dobu života kapely a její vizi pro příští léta.

Každý počin, každý singl je platný jen pro danou chvíli a nemá ambice nechat se tesat do kamene pro další pokolení. Chce objevovat nová spojení a bavit.

Proto jsou Basement Jaxx hlavně projektem hitových singlů. Základem jejich úspěchu je elektronický podkres a zbytek záleží na náladě - jednou je to víc latiny, jindy hip hop, napotřetí třeba balkánské rytmy; většinou je ale výsledkem velmi příjemný groove.

Foto: Aktuálně.cz

Crazy Itch Radio, jejich čtvrté dlouhohrající album, je už podle názvu koncipované jako třičtvrtěhodinové vysílání s jingly, několika silnými skladbami, ale i vycpávkami. Až na jedinou výjimku mezi nimi naštěstí neuslyšíme reklamu ani vtipného moderátora.

Pohybujeme se po přesně daných hranicích dnešního vnímání sebeuspokojení: Kupuj na iTunes to nejlepší z celosvětové databanky desek, udělej si svůj výběr a užívej si! Nebuď otrokem rozhlasových dramaturgů, pořad si stáhni z netu do iPodu, a co se ti v něm nelíbí, přeskoč nebo smaž! Buď kreativní a z toho všeho připrav svůj vlastní mixtape!

Ovšem mixtape už Basement Jaxx udělali za své posluchače. Nebo se alespoň tak tváří. S Crazy Itch Radio jsme svobodní, jen jak nám Burton s Ratcliffem dovolí - a jestli předem ohlašovali, že se pokusí vytvořit iluzi pirátského vysílání, pak to jsou hudební piráti internetového věku... tedy vlastně žádní.

Foto: Aktuálně.cz

Když se v roce 1999 vydali s albem Remedy všanc trhu, zrodil se hit Red Alert, z následujícího alba Rooty (2001) zůstává v paměti Where´s Your Head At? a předchozí Kish Kash (2003) přinesla skladbu Good Luck. Na novince bychom dva tři takové "zásahy" mohli najít.

Hlavně druhý singl Take Me Back To Your House, ve kterém se něžný hlas  střetává s country dancefloorem a jehož pointu dovypráví až videoklip s rozveselenými kozáky. Pro Hey You, která je pro dřívější tvorbu Basement Jaxx z celého alba nejvíc charakteristická, angažovali silnou dechovou sekci, harmonikáře, a společně vytvořili moderní balkánskou dechovku.

Stejnou radost z hudby pro změnu v karnevalovém Riu nabízí Run 4 Cover. Ozvěny world music mají BJ rádi, v Everybody jsou ke slyšení ozvuky Orientu, které zazní i na Hush Boy, které je jinak vystavěné jako to nejčernější funky.

Foto: Aktuálně.cz

Crazy Itchy Radio připomíná čím dál větší propojení a mazání hranic mezi tanečním setem a písničkou, která může znít sama o sobě. Ale taky nejde neslyšet, že (samozřejmě s nadsázkou) to s Basement Jaxx od té doby, co prodali Red Alert do reklamy na Coca Colu, jde tak trochu z kopce.

I když Felix Burton a Simon Ratcliffe jako jedni z mála DJs své tracky opravdu komponují, šablonu od prvního alba nevyměnili. Basement Jaxx jsou na albu Crazy Itch Radio pořád hodně zajímaví, ovšem už méně tak invenční.

Basement Jaxx: Crazy Itch Radio. CD, 51 minut, vydala firma XL Recordings, 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy