Jak bubáci Korn vzkřísili MTV Unplugged

Michal Pavec
31. 5. 2007 11:00
Bakersfieldská kapela jede do Čech a chystá novou desku
Foto: Archiv

Recenze - Už pěkně silná vrstva prachu ležela na legendě jménem MTV Unplugged. Otřít se ji překvapivě rozhodli nu-metaloví premianti Korn. A úklid se vydařil.

Veleúspěšná série akustických koncertů zažila největší úspěchy v první polovině 90. let, kdy se na komorně upraveném a spoře osvětleném jevišti střídalo jedno velké jméno za druhým. "Bez proudu" si pod hlavičkou MTV zahráli třeba Bruce Springsteen, Mariah Carey, Björk, Dylan  i rockoví klauni Kiss.

Často se vzpomíná na koncert Nirvany z roku 1993, který se odehrál jen několik měsíců předtím, než se frontman Kurt Cobain zastřelil na střeše své garáže. V novém tisíciletí se ale paradoxně s ústupem elektroniky a příklonem k autenticitě i "autenticitě" se na druhdy exkluzivní podívanou trochu pozapomnělo.

Až loni v prosinci dorazili do studia na newyorském Times Square Korn. Jedna z nejúspěšnějších tvrdě rockových kapel na světě neměla lehký úkol: dokázat, že jejich songy mohou fungovat i bez drsných ingrediencí.

Stranou museli nechat typicky podladěné kytary, agresivní basu a samozřejmě bicí soupravu. Přesto vsadili na výraznou rytmiku podpořenou tradičními japonskými bubny taiko, jinak padl důraz spíše na jemnější tóny.

Foto: Archiv

Hřmotní Korn nastavili fanouškům svoji jasnější tvář, ale stísněný výraz a slušivý nervní tik z ní úplně nevymizel. Frontman Jonathan Davis interpretuje největší hity kapely přesvědčivě a prokazuje, že je velmi dobrý zpěvák, což z některých koncertů nebylo tak úplně patrné.

Většině z jedenácti vybraných skladeb nová aranžmá skutečně prospěla. Některým songům temnotou nasáklý kabát i po úpravách zůstal (Love Song, Hollow Life) a jiné, dřív poněkud chladné písně zase rozkvetly.

Ukázkovým příkladem je prastará pecka Blind, na debutovém albu Korn z roku 1994 syrová až do morku kostí, která se v MTV Unplugged sluní v rytmu španělského flamenca. Že Korn umějí i balady, dokazují zase písní Creep vypůjčenou od kapely Radiohead.

Prosincový večer, který mohli o měsíc později vidět fanoušci na stránkách MTV.com a nyní už je v prodeji jeho zvukový záznam na CD, ozdobili dva hosté. Zpěvačka Amy Lee z  rockové formace Evanescence a Robert Smith z kultovních The Cure.

Zatímco Amy Lee zbavila skladbu Freak On a Leash (Šílenec na vodítku) veškeré sympatické perverznosti a učinila z ní frigidní zpívánku, Robert Smith svým typickým uvzdychaně rozervaným projevem obohatil píseň Make Me Bad a dokonale zapadl do potemnělé, ale jiskřivé atmosféry večera.

Korn
Korn | Foto: Aktuálně.cz

Nahrávka MTV Unplugged je předzvěstí plánované studiové desky, která vyjde v létě; půjde už o čtvrté řadové album Korn v posledních pěti letech.  S ní by měla čtveřice z amerického Bakersfieldu na konci června dorazit do Prahy jako předkapela Ozzyho Osbournea.

To už budou Korn se vším všudy, s nástroji připojenými do sítě. Přesto jejich unplugged vystoupení stojí za pozornost. I po odlíčení zůstaly původní písně vklíněny do svých kolejí, po nichž se vydaly zajímavými směry.

Možná něco z toho zbude na nové desce a každopádně to dokazuje, že Korn disponují hudební inteligencí; že nepoužívají tvrdost z nedostatku fantazie.


Korn: MTV Unplugged. CD, 45 minut, vydala firma Virgin/EMI , 2007

 

Právě se děje

Další zprávy