Imagine: Yoko Ono se soudí s anti-darwinisty

tur
24. 4. 2008 11:58
Lennonova píseň použita bez svolení ve filmu
Foto: Reuters

New York - Yoko Ono spolu s Lennonovými syny Seanem a Julianem podala žalobu na tvůrce dokumentu Expelled: No Intelligence Allowed. Ti totiž ve filmu použili Lennonovu ikonickou píseň bez svolení dědiců autorských práv.

Kontroverzi v tomto ohledu vyvolává především téma filmu, které útočí na v akademických kruzích převládající darwinistické paradigma. Průvodce dokumentem herec, komik a bývalý autor Nixonových projevů Ben Stein se ve filmu zabývá otázkou diskriminace učitelů a vědců na amerických školách, jež razí teorii stvoření světa pomocí vyšší moci, neboli nauku inteligentního záměru (intelligent design).

Yoko Ono se proti použití písně Imagine rázně ohradila. Údajně by podle ní mohlo svádět k interpretaci, že správci Lennonova odkazu podporují tuto teorii nebo přímo tento film sponzorují.

Už to, že skladba je zmiňována v závěrečných titulcích, vyvolává u diváků pocit, že použití dnes světoznámé písně bylo autorizováno. Píseń v tomto filmu také vyvolala velkou vlnu nevole mezi Lennonovými fanoušky, kteří okamžitě na svých blozích začali obviňovat Yoko Ono ze zaprodání se.

Yoko, Sean i Julian požadují od tvůrců snímku zatím nespecifikovanou finanční náhradu. Film se týden po uvedení do amerických kin umístil na 10. místě žebříčku návštěvnosti a utržil téměř 3 miliony dolarů.

Sean Lennon
Sean Lennon | Foto: Aktuálně.cz

„Použili jsme skladbu stejným způsobem, jako to běžně dělají televizní publicisté nebo tvůrci dokumentů," brání se producenti společnosti Premise Media ve svém prohlášení.

„Mrzí nás, že zrovna Yoko Ono se rozhodla zpochybňovat naše právo svobody slova písničku ve filmu komentovat," stojí dále v prohlášení.

Dokumentární snímek Expelled: No Intelligence Allowed „bojuje" podle autorů za společenský názor, který není reprezentovaný na akademické půdě, již ovládají darwinističtí levicoví intelektuálové.

Nauka inteligentního záměru má ve Spojených státech poměrně dost stoupenců.

Ačkoli polemizuje s Darwinovou teorií stvoření světa, neznamená to však, že vyhovuje věřícím. Koncept stvoření světa pomocí vyšší moci totiž neuznává biblickou chronologii, a vyšší mocí proto nutně nemusí být biblický Bůh.

Právě biblické stvoření má v USA nejvíc příznivců. Nedávný průzkum ukázal, že 64 procent Američanů podporuje myšlenku, aby se vedle Darwinovy evoluční teorie ve školách povinně vyučovala i nauka o stvoření světa Bohem.

Americký list New York Times v této souvislosti konstatoval, že tržby a úspěch filmu dokazují sklony Američanů k hysterii a paranoie, a  popsal snímek jako „chvástavou teorii spiknutí, jež se vydává za odborný výklad světa".

 

Právě se děje

Další zprávy