Groove Armada zvládla útěk z reality i posedmé

Jan Šprincl
4. 6. 2007 9:00
Soundboy Rock je propagovaný jako nejlepší deska kapely
Foto: SONY BMG

Recenze - Být deset let členem jednoho klubového projektu a o sedmé nahrávce tvrdit, že je vůbec nejlepší za tu dobu, si říká o průšvih a výsměch předem.

Britští elektronici Andy Cato a Tom Findlay se pod názvem Groove Armada neukrývají náhodou. Jejich "groove" - tedy originální smysl pro rytmus - je od dalších kapel konce devadesátých výrazně odlišoval a zaručil se za trvalejší kvalitu. Na albech Vertigo, Goodbye Country nebo Lovebox trvá dodnes.

Ale hudebníci, kteří tvoří v reakci na konkrétní dobu a sami ji formují, se v budoucnu musí buď hodně snažit, nebo jen žít z minulé slávy. Cato s Findlayem jdou první cestou; i když jejich novinka Soundboy Rock není černou perlou, dobrá deska to je.

Jak káže dnešní čas rabování, osobitý groove tu využili pro mnoho stylů: retro osmdesátkovou Things That We Could Share a The Girls Say, v Save My Soul a Love Sweet Sound se citují Kratwerk, zní pitoreskní ploužák What´s Your Version?, triphopově swingový nádech slyšíme v Paris, reggae v Soundboy Rock..

Foto: SONY BMG

Get Down, první singl desky se zpěvačkou Stush, sice nemá energii starých hitů I See You Baby, At the River či But I Feel Good, zato živě reaguje na současné trendy. Britská scéna se znovu oddává tvrdší elektronice, špinavé grime a potrpí si na frackovitý rap.

Snad i proto se Get Down stalo nejúspěšnějším singlem kapely a album je teď na desátém místě albového žebříčku. Tak že by na tom prsení se něco bylo... ?

Výstřední eklekticismus Groove Armady bez bolesti vstupuje do roku 2007. Důvod je jasný: i dnes platí filozofie, se kterou Cato a Findlay svoji hudbu začali míchat: užívejme si života co nejdál od reality.

Groove Armada: Soundboy Rock. CD, 61 minut. Vydala firma Sony BMG, 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy