Glastonbury: Jay-Z diktoval, Amy Winehouse dávala rány

tur
30. 6. 2008 11:45
Festival se letos kupodivu obešel bez bahenních lázní.
Foto: Reuters

Londýn -  Díky milosrdnému počasí se letošní festival poprvé od roku 2004 obešel bez bahenních koupelí. A tak se jediným ozdravným faktorem nakonec stala hudba a primářem britskými médii i interprety podceňovaný headliner Jay-Z.

Dav, který se v sobotu shromáždil pod hlavním pódiem Pyramid Stage, byl sice možná méně početný než na Amy Winehouse, jež mu předcházela. Ale od úvodního ironického intra, které obstaral hit Wonderwall od Oasis, bylo jasné, že přišel šéf.

"Říkali mi, že mě tu nechcete," uvedl se. "Říkali mi, že tu nemáte rádi hip hop."

Recenzenti se shodují, že rapper dokázal utáhnout publikum, aby mu zobalo z ruky, a během singlu Hard Knock Life se plocha pod Pyramid Stage proměnila v moře mávajících rukou. Mělo se jednat o nejvřelejší přijetí sobotního dne a zafungovalo mnohem lépe, než by se povedlo dalším Coldplay nebo Radiohead.

Ostatně právě ti "další Coldplay" The Verve vystoupili na hlavním pódiu v neděli a předvedli přesně ten tradiční Glastonbury-koncert, jímž se festival honosí jako ochrannou známkou. To znamená: velká britská kapela se zásobou hitů a vyčpívající kariérou.

Verve jsou toho coby skupina, jež se dává takřka po desetileté pauze znovu dohromady, dokonalou ukázkou, jelikož jejich set - jakkoli je Bitter Sweet Symphony nepřekonatelná - nemohl nabídnout nic čerstvějšího než singly z alba Urban Hymns.   

"Zdravím Jay-Z za to, že předvedl dobrou show, ale dnešní noc to bude rock 'n'roll," popsal frontman The Verve Richard Ashcroft rozdíl mezi sobotní inovací a nedělní tradicí. Přičemž záhy bylo zřejmé, že inovace mají budoucnost.

Ashcroft si stejně neodpustil šťouchanec do Michaela Eavise, jenž nebyl úplně pro, aby kapela The Verve hrála v tak prominentním čase; musela ho prý přesvědčovat jeho dcera Emily.

Nejsledovanějším vystoupením nakonec zcela vyprodaného Glastonbury byl sobotní koncert Amy Winehouse, která přitáhla pod Pyramid Stage 80 tisíc zvědavců, kteří se chtěli přesvědčit, co zvládne ta odepsaná troska, která má zaděláno na rozedmu plic.

Amy Winehouse
Amy Winehouse | Foto: Reuters

Ukázalo se, že ta diva, která se sebejistě prochází po pódiu, rozhodně nevypadá jako někdo, koho před třemi dny pustili z nemocnice. Jistota v hlase, party atmosféra, žertování, tanec i to, že se Amy hodila do gala, v ničem nepřipomínalo mediální obraz, podle něhož by zpěvačka nejspíš měla vysedávat v kolečkovém křesla a po každé větě používat inhalátor.

Rázně se projevila i v momentě, kdy se vydala k publiku a nenechavci z davu, který jí podle svědků sahal na zadek a na prsa, uštědřila nejprve ránu loktem a pak i pěstí.

"Je to ostuda, co se stalo, ale ten dotyčný si to zasloužil," okomentoval incident pořadatel festivalu Michael Eavis. Načež se neubránil nadšení ze zpěvaččina výkonu. "Přitáhla k hlavnímu pódiu největší dav, jaký jsem tam kdy viděl. Byla absolutně úžasná, stala se z ní super hvězda. A víte, na co  se mě zeptala, když skončila? Můžu být příští rok headliner? Co vy na to? Bude?"

Hlavní hvězdy Glastonbury 2008

  • Pátek 27. června: Kings Of Leon, The Gossip, Editors, Kate Nash, The Subways
  • Sobota 28. června: Jay-Z, Amy Winehouse, Manu Chao, The Raconteurs, James Blunt
  • Neděle 29. června: The Verve, Leonard Cohen, Goldfrapp, Neil Diamond, Martina Topley Bird

Mezi další nezapomenutelné momenty letošního ročníku nejznámějšího open air festivalu se zařadila píseň Hallelujah v podání třiasedmdesátiletého kanadského písničkáře Leonarda Cohena i extatické vystoupení dua Crystal Castles na John Peel Stage.

Zpěvačka Alice Glass se na pódiu pohybovala s takovým nasazením a agresivitou, že když se vyšplhala na reproduktory po straně jeviště, zvuk i světla buď samy vypadly, nebo je technici kapele vypnuli. Každopádně  zanechali kapelu na chvíli pěkně zmatenou. 

Podle policejních odhadů bylo letos na piltonské farmě v neděli ráno 170 tisíc lidí, což není na Glastonbury nijak výjimečné. Znepokojující na té skutečnosti je pouze to, že oproti loňskému ročníku  téměř dvojnásobně vzrostla kriminalita. Počet registrovaných přestupků byl letos 451 oproti 236 v roce 2007. Vylétly hlavně krádeže ve stanech návštěvníků.

 

Právě se děje

Další zprávy