Give Peace a Chance, zpíval McCartney v Izraeli

Kultura Kultura, Red Kul
26. 9. 2008 10:45
Ex-Beatle přivezl do země étos šedesátých let
Foto: Reuters

Tel Aviv - Ačkoli ta píseň patří Johnu Lennonovi, nemohl si Paul McCartney vybrat vhodnější hymnu pro záměr, s nímž do Izraele poprvé přijel. Ex-Beatle přivezl do země rozdělené konfliktem ideje šedesátých let, vzkazy o míru a lásce a viktorky, které rozséval do všech stran.

Není divu, že při čtvrtečním premiérovém koncertu v Hayarkon Park v Tel Avivu, který odstartoval beatlesáckou Hello Goodbye, nechal čtyřicetitisícové publikum zpívat refrén hymnické skaldby Give Peace a Chance.

„Dnes večer jste to zazpívali, takže to chcete," obrátil se poté na dav, který předtím pozdravil jak hebrejsky, tak arabsky.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Paul McCartney hrál za bouře Back in the USSR
McCartney oslavil narozeniny rekordem

 

Koncert postavil na skladbách ze své sólové dráhy, ale pochopitelně došlo i na neopominutelnou a nejvíce očekávanou sérii písní Beatles, zazněly mimo jiné Hey Jude, Yesterday nebo Back in USSR. McCartney dvakrát přidával a při epické bondovce Live and Let Die do nebe vylétl ohňostroj.

 

Přípravy na první izraelský koncert Paula McCartneyho začaly již ve středu, kdy zpěvák dorazil do země. Ten samý den absolvoval návštěvu Betléma, kde v chrámu Narození páně zapálil svíčku a za mír, a poté se zastavil v nedaleké hudební škole. Před chrámem prohlásil: „Vše, co potřebujeme, je mír v regionu a jeho rozdělení na dva státy." 

 

Svoji návštěvu okomentoval slovy, že by rád přispěl k mírovému procesu: „svou malou troškou prostřednictvím hudby." Koncert je zároveň součástí oslav k šedesátému výročí založení státu.

V trochu přemýšlivé náladě se pak vyjádřil o podobnostech mezí bezpečnostní bariérou vznikající podél západního břehu Jordánu a berlínskou zdí. „Procházel jsem se Berlínem v době, kdy zeď stála, a bylo to tak symbolické. Je to smutné, že lidé se dokáží až takhle doslova oddělit. Není to dobré pro nikoho."

Foto: Reuters

McCartneyho izraelská premiéra přichází se třiačtyřicetiletým zpožděním. Beatles měli v Tel Avivu vystoupit už v roce 1965: v době jejich vrcholící slávy. A ačkoli to ještě nebyli ti psychedeličtí vousáči, jako v pozdější fázi, izraelské úřady koncert zakázaly, protože by býval mohl mít špatný vliv na mládež.

S odstupem času vláda pochopila, že mládež kazí úplně jiné věci a poněkud iniciativně poslala letos v lednu zbylým dvěma členům kapely omluvné dopisy a stejně tak rodinám zemřelého Johna Lennona a George Harrisona.

Izraelské radiostanice už v předstihu v nebývalém množství zaplavily staré songy Beatles. Toto vybuzení před vystoupení, jenž dostalo název Friendship First, není nijak neobvyklé, protože v Izraeli mají koncerty velkých kapel a interpretů jako McCartney nebo Madonna stále přídech velké události. A rocková mantra "peace nad love" tu má pořád svou váhu.

McCartneyho koncert nicméně nebyl zdaleka bezvýhradně přijímaný: má symbolickou hodnotu, i proto jej palestinští aktivisté i politické skupiny žádali, aby nevystupoval v zemi, jež kontroluje Západní břeh Jordánu a pásmo Gazy.

Foto: Reuters

Radikální islamista Omar Bakri Muhammad prohlásil, že jestli McCartney vystoupí, stane se z něj nepřítel každého muslima. „Nebude v bezpečí, budou na něj číhat sebevražední atentátníci," vyhrožoval a dodal, že jeho rozhodnutí hrát mu udělá víc nepřátel než přátel.  

McCartney odmítl nechat se zastrašovat. „Myslím, že nejet někam jen proto, že tam jsou problémy, nic neřeší. Lepší je přijet a zkusit porozumět zdejší politice. A o to se snažím," reagoval na výtky.

 

Právě se děje

Další zprávy