Franz Schubert přinesl Pavel Haas Quartet třetího "Oscara"

ČTK Kultura ČTK, Kultura
29. 8. 2014 11:46
Český komorní soubor Pavel Haas Quartet získal za nahrávku skladeb Franze Schuberta prestižní britskou Gramophone Award.
Pavel Haas Quartet.
Pavel Haas Quartet. | Foto: Pavel Haas Quartet

Londýn / Praha - Český komorní soubor Pavel Haas Quartet potřetí uspěl v prestižních Gramophone Awards, které bývají označovány za "Oscara" klasické hudby. Svou nominaci proměnil český kvartet v kategorii komorní hudby za loňské album se skladbami Franze Schuberta Smrt a dívka a Smyčcový kvintet C dur, který nahrál za doprovodu německého cellisty Danjula Ishizaka. Vyhlášení cen se uskuteční 17. září v Londýně.

"Je to pro nás fantastická zpráva vzhledem k velice osobním skladbám, které jsme nahráli. Jsou to úžasné klenoty komorní tvorby a vůbec jedna z nejsilnějších Schubertových výpovědí," řekl violoncellista Pavel Haas Quartet Peter Jarůšek. Kvarteto je nyní na třítýdenním turné v Británii a 7. září ho uzavře koncertem v londýnské Wigmore Hall.

Ocenění je podle Jarůška pro soubor významné i vzhledem k tomu, že v době natáčení alba byla jeho manželka a členka kvarteta, houslistka Veronika Jarůšková, těhotná. "Pro nás je to dvojnásobný emocionální zážitek," poznamenal Jarůšek, "a že bude mít CD takovou odezvu u významných kritiků právě v záplavě historických nahrávek jsme opravdu nečekali".

První cenu časopisu Gramophone získal Pavel Haas Quartet v roce 2007 a druhou o čtyři roky později, kdy obdržel nejprestižnější ocenění Nahrávka roku. Magazín Gramophone na svém portálu v recenzi o kvartetu uvádí, že představuje ty nejlepší kvality české tradice.

Poslechněte si Pavel Haas Quartet
Poslechněte si Pavel Haas Quartet

Mezinárodně úspěšné kvarteto má nyní v Británii i mistrovské kurzy a počátkem září se objeví v Česku. V rámci Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha se představí 13. září a o pět dní později zahraje na Svatováclavském hudebním festivalu v Ostravě. Ke konci roku soubor zavítá do Itálie, Německa či Lucemburska, letošní poslední koncert pak odehraje 13. prosince v Londýně.

V listopadu začne kvarteto, ve složení Veronika Jarůšková (housle), Marek Zwiebel (housle), Pavel Nikl (viola) a Peter Jarůšek (violoncello), nahrávat nové album pro Supraphon. Tentokrát půjde o smyčcové kvartety Bedřicha Smetany. Deska vyjde příští rok.

 

Právě se děje

Další zprávy