Extáze pokřtí novou desku. Napodruhé

jps, jš
29. 1. 2007 0:00
Praha - Křest alba, původně plánovaný na listopad se uskuteční v pondělí 29.ledna od 19:30 v Paláci Akropolis. Původně zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti.
Foto: EMI

Album Watching Black je výsledkem nekompromisního přístupu EOST při hledání nového zvuku a poměrně radikální reakcí na současný trend konzumování hudby. "Lidé hudbu stále častěji jenom spotřebovávají, místo toho, aby ji poslouchali," tvrdí Jan P. Muchow. "Ztrácejí schopnost slyšet a vnímat věci pod povrchem."

Dosud posledním albovým počinem zpěvačky Kateřiny Winterové a multiinstrumentalisty Jana P. Muchowa byla kritikou adorovaná deska Slowthinking z roku 2002, která skupině mimo jiné vynesla dva Anděly (Zpěvačka roku, Taneční album roku).

Nahrávka vyšla rovněž v Anglii na respektované značce Labels, se kterou spolupracují například Moby, Depeche Mode nebo Royksopp. Skupinu si tam oblíbila populární britská kytarovka Placebo a EOST dostala šanci pro ni zremixovat píseň English Summer Rain.

Prosadit se na podobné úrovni se žádnému českému interpretovi dodnes nepodařilo.

Na čtvrtou dlouhohrající desku už předem upozornily singly Watching Black White Looking a O.K., které hlásí návrat kapely k melodičtějším skladbám.

Foto: EMI

Watching Black je přirozeným spojením obou tváří EOST, jak je za posledních patnáct let vystřídala: první etapa je ohraničená EP Pigment a debutem Susurrate (1992), se kterými se díky ostrovnímu kytarovému zvuku snažila chytit v Británii.

S albem Free D a v nové sestavě se zpěvačkou Kateřinou Winterovou se mění zvuk kapely směrem k elektronice a zase to vychází. Stačí vzpomenout na povedené In Dust3 (1999), a hlavně čtyři roky staré výtečné Slowthinking.

Na novou desku se čekalo opravdu dlouho; některé skladby si fanoušci mohli poslechnout už na letních festivalech, kam EOST zavítali. Prostředí letních hudebních festivalů však kapele tolik nevyhovuje jako uzavřená a intimnější atmosféra hudebního klubu.

Palác Akropolis už viděl bezpočet koncertů EOST, pondělní křest bude určitě patřit k nejostřeji sledovaným vystoupením kapely vůbec.

Podzimní křest byla kapela nucena kvůli nemoci zpěvačky Kateřiny Winterové zrušit, fanoušci, kteří si na listopadový koncert koupili vstupenky, je mohou uplatnit i v pondělí večer.

 

Právě se děje

Další zprávy