Dylan znovu prohrabal archiv a vytáhnul poklad

Michal Pařízek
27. 11. 2008 11:00
Písničkář vydává další díl své hudební kroniky

Praha - Fanoušci Boba Dylana se dočkali dalšího pokračování kompilace The Bootleg Series. Už osmý díl nazvaný Tell Tale Signs obsahuje nevydané písně, raritní verze či živé nahrávky z období 1989 - 2006.

Písničkář tvoří za svého života ty nejlepší memoáry a jeho archivy jsou zřejmě bezedné: stejně jako v případě minulých kolekcí jde o velmi "zavedenou" sondu.

Už přes deset let vydává The Bootleg Series, kde mapuje nejpovedenější koncertní turné a zároveň představuje to nejlepší z archivu. Další částí kroniky jsou filmové dokumenty; ať nově vytvořené jako v případě No Direction Home Martina Scorseseho, nebo remastrované, jako je slavný snímek Don't Look Back, mapující poslední Dylanovo čistě akustické turné.

A aby byly memoáry kompletní, pracuje na knižní biografii. První díl Chronicles vyšel před dvěma lety, další se chystá co nevidět; a dočkáme se jistě i plánované třetí části.

Foto: Sony BMG

Právě ve společnosti prvního dílu Chronicles je naprosto ideální vnímat kolekci Tell Tale Signs, jež vyšla ve třech verzích, buď jako jednoduché CD, dvojité CD, nebo jako luxusní edice tří CD a dvou knih.

Mapované období jednoduše řečeno rámují alba No Mercy a zatím poslední řadovka Modern Times. Tedy dvě ze tří nejpovedenějších desek posledního čtvrtstoletí Dylanovy tvorby, které pochopitelně tvoří velkou část Tell Tale Signs.

I třetí zásadní titul tohoto období Time Out of Mind z roku 1996 je tu samozřejmě zastoupen, zbytek kolekce je věnován skladbám použitým na soundtracích nebo koncertním číslům.

Kapitola No Mercy z prvního dílu Chronicles je věnována nahrávání přelomového alba v New Orleans. Fascinující čtení podané s lehkou ironií ukazuje každodenní boje s věhlasným producentem Danielem Lanoisem (U2) a vůbec složité tvůrčí období, ve kterém se Dylan tehdy nacházel.

Přesto, nebo právě díky těmto trablům vzniklo výjimečné album, po kterém ještě navíc zbylo dost nevydaného (a vynikajícího) materiálu. Na Tell Tale Signs najdeme hned čtyři dosud nepublikované songy, z nichž minimálně Born In Time nebo Series of Dreams jsou výtečné.

Doplňuje je několik alternativních verzí tracků a hned dvě verze písně Dignity, která se na album nakonec nedostala. Přesto jde zřejmě pro autora o důležitou píseň; několikrát se k ní v 90. letech vrátil a v knize jí věnuje velký prostor.

Foto: Sony BMG

Nahrávek z období kolem alba Time Out Of Mind najdeme na kolekci Tell Tale Signs šest. Čtyři z nich jsou zde uvedeny v premiéře a opět jde o písně, které by na kterékoliv další Dylanově desce byly mezi nejlepšími. Jenže tehdy autor napsal tolik dobrých skladeb, že se všechny na album prostě nevešly: Marchin' To The City nebo Red River Shore jsou skvělou ukázkou Dylanova talentu.

Na podrobnosti kolem nahrávání si musíme počkat do dalšího dílu knihy, ale vzhledem k tomu, že šlo opět o spolupráci s Lanoisem, jistě půjde znovu o dobrodružné čtení. Dylanovo alter ego Jack Frost - podepsaný pod posledními alby (a také u Time Out Of Mind) coby producent -  se toho u Lanoise zřejmě hodně naučil. Možná i proto jsou jeho poslední alba hodnocena tak vysoko.

Nemá smysl vypočítávat všechny tracky výjimečné kolekce, zmiňme se ještě o Huck's Tune ze soundtracku k neznámému filmu Lucky You nebo výtečných živých kouscích Cocaine Blues či High Water. Ta poslední je věnována slavnému harmonikáři Charlie Pattonovi, který u nás mimochodem před pár dny vystoupil na festivalu Blues Alive.

Foto: SONY BMG
Čtěte také:
Bob Dylan je člověk bez tváře, říká film o něm
Dylan odvedl profesionálně neprofesionální výkon

Svoje místo tu mají i alternativní verze známých písní, například taková Everything Is Broken z Oh Mercy je možná lepší originálu a také o ní se dočteme ve zmíněné kapitole z kroniky.

Ať už se Vám dostane do ruky kterékoli provedení kolekce Tell Tale Signs, vždy půjde o skvělou kompilaci z posledních let Dylanovy tvorby, která může zaujmout nejen skalní fanoušky - byť těm je asi určena především.

Za zmínku stojí i pečlivá faktografie a design. Tell Tale Signs má rozhodně větší smysl než loňský (či vlastně kterýkoliv z posledních let) výběr "toho nejlepšího"z Dylanovy tvorby. I přesto že tady nenajdete Blowin' In The Wind nebo Highway 61 Revisited. Časy se prostě mění...

Bob Dylan: Tell Tale Signs; The Bootleg Series Vol. 8. 2 CD, 2 hod 17 minut. Vydala firma Sony/BMG 2008

 

Právě se děje

Další zprávy