Dylan zase vede britskou hitparádu. Po čtyřiceti letech

Pavel Turek, tur
4. 5. 2009 13:00
Together Through Life debutovalo na prvním místě

Londýn - Bezmála čtyřicet let od posledního britského čísla jedna v albové hitparádě se Bob Dylan opět vrací na vrchol.

Třicátá třetí deska folkové legendy Together Through Life předběhla Music for the People, novinku mladého tria The Enemy z Coventry, a Bob Dylan tak poprvé od roku 1970 ovládl ostrovní žebříček.

Tehdy vedl s New Morning, což bylo šesté album v sérii prvních míst, která se započala v roce 1964 s deskou The Freewheelin'.  Dylan - jenž má podle statistik na kontě 53 oficiálních alb včetně kompilací a soundtracků - tak trhnul rekord v nejdelší odmlce mezi dvěma prvními místy v oficiální britské hitparádě, který do tohoto pondělí držel Tom Jones. Jeho comebackové Reload z roku 1999 bodovalo třicet jedna let po Delilah (1968).

Foto: SONY BMG
Čtěte také:
Bob Dylan si tentokrát zpívá pro sebe v mexickém baru
Bob Dylan je člověk bez tváře, říká film o něm

Britským tiskem hypeovaní The Enemy, jejichž debut We'll Live and Die in These Towns startoval v roce 2007 přímo na jedničce, tak zaostali za veličinou, která sice má dlouholetý a stabilní kredit, ale hitparádová vítězství se jí dekády vyhýbají.

Foto: Aktuálně.cz

Dylanův úspěch se dá vykládat souhrou dvou tendencí. Za prvé umělcovo publikum tvoří lidé, kteří jsou zvyklí si desky ještě kupovat, za druhé Dylan podobně jako Neil Young patří do skupiny vytrvalců, kteří mají sílu chrlit po desetiletí slabší alba, ale pak se znenadání znovu vrátí do formy, a navíc ke slovu znovu přijde generace, jež si uvědomí, jak bývali úžasní, a začne je znovu vyhledávat.

To se letos po Youngovi přihodilo i Dylanovi - a svůj díl na tom má i film Todda Haynese Beze mě: Šest tváří Boba Dylana.

Zbytek první britské pětky patří už výhradně zpěvačkám: od vyzývavé Lady GaGa na třetím místě přes okázalou návštěvnici Prahy Beyoncé až k minimalisticky myspaceové Lily Allen, kterou na šestce podpírá Pink a její Funhouse.

Singlový žebříček podle Official Charts Company vede Tinchy Stryderem symptomaticky pojmenovaná Number 1, na druhé místo se s výrazně osmdesátkovou vzpomínkou In For The Kill vyhoupla naděje ankety BBC Sound of 2009, zpěvačka La Roux.

 

Právě se děje

Další zprávy