Dinosaur Jr sice zestárli, ale rozhodně nevyhynuli

tur
23. 5. 2008 16:40
Praotci indie-rocku míří do Prahy
Foto: Brantley Gutierrez

Praha - "Ty opravdu nemáš moc rád kytaru," konstatoval novinář z časopisu Spin, když kdysi dávno dělal rozhovor s J Mascisem  frontmanem a kytaristou kapely Dinosaur Jr. "Ne," odpověděl on, ve svém posmívaném i obdivovaném úsporném stylu. "Tak proč na ni hraješ?"

"Nevím," zakončil Mascis rozpravu. Což přesně ilustruje auru vznášející kolem kapely, jež rehabilitovala úlohu kytarového sóla v americkém indie rocku sklonku osmdesátých let.

Legenda nezávislé scény vystoupí poprvé v České republice v sobotu 24. května v Paláci Akropolis. A děje se tak u příležitosti turné k desce Beyond - která je unikátní už proto, že se na  ní po víc než patnácti letech sešla původní sestava: J Mascis, Lou Barlow a Murph.

Dinosaur Jr - Been There All the Time

Dinosaur Jr, jejichž historie sahá až do roku 1984, se primárně povedlo překlenout klasický hardcore - který sice milovali, ale necítili se dost macho, aby ho sami provozovali - slabostí pro melodie.

Za to může právě J Mascis, který dospívání prožil za staženou roletou u poslechu desek všech stylů: od Beatles po Black Flag. Tudíž mu nakonec ve vlastní tvorbě nevadilo sázet do jedné skladby vedle sebe sóla a vyhrávky, které by jinak zůstaly izolované v diskografiích tu Beach Boys, tu The Cure nebo Neila Younga.

Foto: Michael Weintrob

A to vše završoval znuděným vokálem, který jako kdyby se vůbec nezajímal o instrumentální vřavu, jež zuřila pod ním. Všechny tyto na svou dobu atypické prvky záhy ocenili neutuchající hledači trendů Sonic Youth a vytáhli Dinosaur Jr na společné turné. 

Čímž je definována plně éra, v níž vznikla první tři alba: Dinosaur (1985),  You´re Living All Over Me (1987) a Bug (1988), jež se při zpětném pohledu staay pilíři post-punkové scény.

Dinosaur Jr v mnohém proklestili cestu úspěchu Nirvany, Mascisův apatický přístup a pohlcenost kytarou inspirovaly i mnoho britských shoegazerů. Jakkoli to může znít jako nechutný protimluv, z Mascise se stal kytarový hrdina v branži, která rockovými hrdiny pohrdala.

Což v souhře s jeho egem a nekomunikativností vedlo k velkým rozepřím a permanentním hádkám uvnitř kapely, které kulminovaly vyhazovem Lou Barlowa. Baskytarista v 90. letech všechnu svoji hořkost vrhnul do kapely Sebadoh, jejíž zvuk a nahrávací praxe de facto etablovaly následně pro celou scénu tolik populární lo-fi postupy. 

Foto: Alex Dziadosz

Překvapivý návrat Barlowa do otevřené náruče Dinosaur Jr v roce 2005 vlastně jen korespondoval se situací návratů indie proto-hrdinů. Dávno umlčení Pixies se vrátili v kompletní sestavě a kredit Sonic Youth opětovně stoupal.

Tím pádem se otevřel i prostor pro Dinosaur Jr, jejichž kariéra, ačkoli se v devadesátých letech upsali velkému labelu, uvadala natolik, že je v roce 1997 Mascis uložil do mrazáku a věnoval se sólovkám.

Nyní se tedy kruh uzavírá, prahnutí po kořenech stále prožívá zlaté časy, Dinosaur Jr vystupují v pradávné sestavě. V aktuálním klipu ke skladbě Been There All the Time jim epizodní roličku hraje Thurston Moore ze Sonic Youth a celé to video natočil herec Matt Dillon, někdejší hvězda grungeové "Pomády" Singles. Jako kdyby vše bylo, tak jak bylo.  

 

Právě se děje

Další zprávy