Crystal Castles smrdí jako návěs plný videoher

Pavel Turek
26. 3. 2008 16:45
Debut plný agresivní 8-bitové nostalgie
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Byli popisovaní jako inovativní. Byli popisovaní jako nejvíc vzrušující a originální kapela na scéně - a to neměli venku víc než pár singlů.

Všechno začalo skladbou Alice Practice, která ani neměla být písní. Během nahrávání v pronajatém studiu technici zařadili na finální CD i ledabylou zkoušku mikrofonu. Právě tu se label Merok rozhodl vydat jako singl - a všech 500 kusů bylo během tří dnů pryč.

Od té doby má torontské duo Alice Glass a Ethan Kath permanentní štěstí. Na přízeň tisku, na internetovou šuškandu i remixérské nabídky. Vždycky to dopadlo dobře.

Bloc Party dodali energii, která v nich nikdy nebyla, v uspávance od Liars vyvolali sepjatými malíčky tanečního ducha a z Klaxons se stala diskotéka v rezidenční čtvrti, kde se spustily všechny autoalarmy.

Crystal Castles se s velkou drzostí povedlo vytrhnout 8-bitový trend z ruky šprtům a naučit na něj jak diskotékové modýlky od pařížského vydavatelství Ed Banger, tak vyznavače Yeah Yeah Yeahs. 

Crystal Castles - Air War

Ačkoli duo tvoří za pomoci chipů ze starých atárek, které instaluje do kláves, aby dosáhlo toho tolik nostalgického zvuku prvních vytáčecích modemů a pradávných kazetových her na ZX Spectrum nebo Didaktik Gama, rozhodně nepatří k typům, kteří dokáží pájet obvody a vytvářet v jazyce BASIC vlastní "prográmky".

Debut Crystal Castles se neodehrává v dětském pokojíčku týpka, co přežívá na čínských polívkách , ale existuje ve veškeré špíně a ulepenosti komediantského přívěsu s prvními videoautomaty. Ve vydýchaném vzduchu bez oken, kde se kolem jedné obrazovky strká šest nažhavených puberťáků, jednomu se potí ruka na joysticku a druhý tříská do tlačítka střelby.

Foto: Jez Cave

Ostatně i naživo Crystal Castles dodržují vše, co se očekává od de facto tradiční punkové kapely: koncertují s hostujícím bubeníkem a Alice Glass se prodává jako kolotočářská Karen O.  Hormony, agresivita i kapesné prostřílené nejdřív do šestého levelu; a pak vniveč. Alice Glass je přesně ta, kdo vám našetřené stovky rozmění na pětikoruny.

Úvod alba možná trochu z povinnosti shrnuje dosud vydané singly Alice Practice nebo Crimewave, ale když se přes ně dostanete, čeká vás padesátiminutová znervózňující gamesa, v níž se všechno rychle sype shůry a zapadá do sebe jako ve vyšších úrovních tetrisu.

Na konci číhá Tell Me What To Swallow s naprosto nestylovou akustickou kytarou, ale to už je v čase, kdy se Crystal Castles podepisují třípísmennou zkratkou mezi vítěze a kandidáty na jednu z nejzajímavějších desek tohoto čtvrtletí.   

Crystal Castles: Crystal Castles. CD, 52 minut. Vydala firma Last Gang, 2008.     

 

Právě se děje

Další zprávy