Coldplay jsou zadarmo. Ale jen jedna skladba a na týden

tur
29. 4. 2008 16:00
Kapela dává k dispozici singl a odehraje volné koncerty
Foto: EMI

Londýn -Na oficiálních stránkách Coldplay ZDE je od úterý volně ke stažení nový singl Violet Hill z chystaného alba Viva La Vida or Death And All His Friends. Skladba je zdarma k dispozici do 6. května, kdy se z ní stane běžný komerční download.

Prodejní strategii doplní vydání toho samého singlu jakožto přílohy britského hudebního magazínu NME. Číslo, jež se na stáncích objeví 10. května, bude mít v příloze raritní sedmipalcový vinyl s Violet Hill a na B straně A Spell A Rebel Yell, což je píseň, která bude exkluzivní pouze pro čtenáře NME.

Coldplay tímto stylem spouštějí propagační cyklus, který směřuje k vydání nového alba Viva La Vida or Death And All His Friends, jež následuje po tři roky starém X & Y a je naplánováno na 12. června.

Frontman bristké kapely Chris Martin na konferenci v Hongkongu podpořil charitativní organizaci Oxfam, která se zasazuje o fair trade - tedy spravedlivé odměňování zemědělců ze zemí třetího světa.
Frontman bristké kapely Chris Martin na konferenci v Hongkongu podpořil charitativní organizaci Oxfam, která se zasazuje o fair trade - tedy spravedlivé odměňování zemědělců ze zemí třetího světa. | Foto: Aktuálně.cz

V následujícím období se kapela chystá odehrát dva velké koncerty: taktéž zadarmo, jen s nutnou registrací na jejích stránkách. Jeden proběhne v londýnské Brixton Academy,  druhý v New Yorku v Madison Square Garden.

V době, kdy velké množství kapel hledá alternativní kanály a průkopnické cesty distribuce hudby, se nicméně plány kapely jeví spíš už jen jako pomrkávání na posluchače a „akční" nabídka, která má stimulovat kupující.

Viva La Vida or Death And All His Friends by měla kapelu posunout do další etapy; z části i proto, že Coldplay získali pro spolupráci Briana Ena, někdejší legendu ambientní hudby a producenta svázaného jak s Davidem Bowiem, tak U2.

Jejich kariéru odstartovala v roce 1999 skladba Yellow, která se dostala až na 4. místo amerického žebříčku; debutu Parachutes se jen v Británii prodalo 1,6 milionu kusů.  Následující A Rush of Blood to the Head i alba X & Y jen prohlubovaly styl kytarových baladiků a posilovaly pozici kapely na obou stranách oceánu. 

Londýnská čtveřice patří se 30 miliony prodaných alb ke komerčně nejúspěšnějším interpretům nového milénia a jestliže byli v začátcích otloukáni přirovnáváním k Radiohead v období alba The Bends nebo k Travis, pak nyní je jisté, že se ambiciózně upínají k supermetě U2.

Zpévák britských Coldplay Chris Martin
Zpévák britských Coldplay Chris Martin | Foto: Virgin

S tím koresponduje i image frontmana, hodného kluka Chrise Martina, který si sice užívá rodičovství s hollywoodskou celebritou Gwyneth Paltrowovou, ovšem stále je aktivním podporovatelem organizací jako Amnesty International nebo projektu Oxfamu Make Trade Fair.

Ostatně žádný masový charitativní koncert se bez Coldplay nemůže obejít - ať už je to Live 8 nebo Teenage Cancer Trust. Člověk se ale nemůže ubránit dojmu, že jde spíš o gesta, jež mají vzbudit sympatie; a dodat jejich zboží hlubší obsah, jak dodávají kritici angažovaných popstar.

V porovnání s ekologickými apely Radiohead nejsou Coldplay zdaleka tak důslední - a v porovnání s Bonem jsou zhola neobeznámení s problematikou jevů, jimiž se zaštiťují.

 

Právě se děje

Další zprávy