Cold War Kids fandí biu a přemýšlejí v hitparádách

Michal Pařízek
15. 11. 2008 10:15
Hvězdy blogového společenství vystoupí v neděli v Praze
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Kalifornská čtveřice Cold War Kids předvede v neděli v Lucerna Music Baru zbrusu nové album Loyalty To Loyalty. Jde o jedno z nejzajímavějších seskupení na současné indie scéně, přestože jejich druhá deska vyšla teprve před necelými dvěma měsíci. Navíc se díky chytře zvolené strategii prosazuje jejich neuchopitelná hudba i v oficiálních žebříčcích.

Na to, že od založení Cold War Kids uplynuly pouhé čtyři roky, už toho má interesantní kapela za sebou celkem dost. kromě dvou alb i sedm (!) EP, několik účastí na soundtracích k populárním TV show a také zastoupení na pověstném tribute albu OKX, kterým blog Stereogum uctil desáté výročí bible devadesátých let, alba OK Computer od Radiohead.

Ostatně právě k nim - asi také díky nervnímu vokálnímu projevu Nathana Willeta - bývají Cold War Kids přirovnáváni. Stejně tak bychom mohli ale mluvit o Velvet Underground nebo Joy Division. Lásku k lo-fi vintage zvuku, starým folkem šmrncnutým melodiím a postpunkově nabroušeným kytarám Děti studené války nezapřou.

Cold War Kids - Something Is Not Right With Me

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

První album Robards & Cowards (2006) uspělo hlavně v Anglii. Magazín Q dokonce zařadil jejich skladbu We Used To Vacation na kompilaci toho nejlepšího, co se toho roku v hudbě událo.

Na OKX už byli Cold War Kids v pozici hvězd; předskakování známějším Clap Your Hands Say Yeah nebo Tapes'n Tapes udělalo své a posléze si zahráli i před stars jako Muse nebo White Stripes.

Jejich hlavní devizou ale bylo skvělé využití nejlepšího PR nástroje současnosti, tedy internetu. Právě Cold War Kids patří mezi skupiny, které blogové společenství záhy nominovalo mezi své chráněnce. Velkou roli v tom hraje skvělá práce s designem a image vůbec, což je doména basisty Matta Mausta. Traduje se dokonce, že jejich pozoruhodné stránky byly hotovy dříve, než kapela vznikla.

Foto: Aktuálně.cz

Ale podobných bizarností najdeme kolem Cold War Kids víc. Proklamovaný vznik na křesťanské škole, často zmiňované nadšení pro bio farmářství nebo třeba i to, že členové jsou zuřivými fanoušky tradičního anglického klubu Norwich City F.C. Na kvarteto kluků z Kalifornie je toho docela dost, ale přesto jde hlavně o hudbu.

Že se o nich poslední rok mluví víc a víc a jistě i to, že jejich songy účinkují v hlavních vysílacích časech kabelových televizí, záhy pomohlo novince Loyalty To Loyalty dostat se na 21. místo oficiálního amerického žebříčku. Pro indie kapelu téměř neuvěřitelný úspěch.

O to víc překvapí, že na novém albu Cold War Kids nijak neuhnuli z nastavené cesty, spíše naopak. oyalty To Loyalty je daleko složitější kolekcí, než byl debut . K všem zmíněným zdrojům přidali ještě blues a soul, Willet zpívá daleko expresivněji a skladby jsou propracovanější.

Album vyžaduje určitě víc poslechů než debut, který fungoval na první seznámení, je daleko chytřejší a tajemnější; ale to neznamená, že by se vytrácel hitový potenciál. 

Foto: Aktuálně.cz

Cold War Kids dokázali do žebříčků dostat hudbu, která nejenže není laciná, ale ještě navíc se u ní musí přemýšlet. Z poslední doby lze z americké scény jmenovat jediný podobný příklad, jsou Gnarls Barkley. Že jsou obě skupiny vydávají doma u stejného labelu, bude jistě jen náhoda.

Cold War Kids jsou momentálně na vrcholu a máme to štěstí, že si je může užít v relativně útulném klubovém prostředí Lucerna Music Baru. To už se nemusí opakovat; vzhledem k tomu, jaké ovace zatím dosahuje jejich novinka Loyalty To Loyalty, se dá předpokládat, že se v cestě  vzhůru nijak moc zdržovat nebudou.

 

Právě se děje

Další zprávy