Chris Rea zahrál na rozloučenou své hity

ČTK, kul
3. 3. 2006 8:00
Praha - Britský zpěvák a kytarista se na svém rozlučkovém turné zastavil  ve čtvrtek v téměř zaplněném pražském Kongresovém centru.
Chris Rea na sklonku roku představil v Brémách plány na své rozlučkové turné
Chris Rea na sklonku roku představil v Brémách plány na své rozlučkové turné | Foto: ČTK

V úvodu koncertu představil Rea s čtyřčlennou kapelou hudbu, která ho nyní zajímá nejvíc - blues. Kromě zpěvu hrál také na kytaru, kterou občas vyměnil za banjo; zahrál si i na foukací harmoniku.

Publiku samozřejmě dopřál příděl starších hitů jako Josefine, Julie či The Road To Hell. Nezapomněl ani na svá dlouhá kytarová sóla.

Posluchače převážně střední generace usazené v sedačkách ovšem Rea zvedl na nohy k ovacím až bezmála po dvou hodinách - po řízně zahraných přídavcích. Za potlesk je poté odměnil svým nejstarším hitem Fool (If You Think It's Over).

Rea v Česku vystoupil po čtyřech letech; premiéru zde absolvoval v roce 2002 v hale na Výstavišti. Na vystoupení v Praze se poprvé chystal už o dva roky dříve. Tehdy však zrušil celé turné kvůli nemoci a operaci.

Hudebníkův zdravotní stav se zřejmě podepsal i na tom, že nynější šňůra s názvem Road to Hell and Back (Farewell Tour 2006) má být jeho posledními koncerty ve velkých sálech.

Rea se narodil v roce 1951 v Middlesborough v Anglii v rodině irské matky a italského zmrzlináře. Od roku 1973 byl členem skupiny Magdalene, v níž nahradil pozdějšího frontmana kapel Whitesnake a Deep Purple Davida Coverdala. Kapelu Rea později přejmenoval na The Beautiful Losers; poté se vydal na sólovou dráhu.

Popularitu mu přinesla alba Water Sign z roku 1983 či Road to Hell (1990). Rea - jehož hudební publicisté charakterizují jako neokázalého hitmakera - má na kontě přes 22 milionů prodaných desek.

 

Právě se děje

Další zprávy