Čeští rapeři jako kazatelé. Tak zhudebnili ideje Jana Husa

Kultura Kultura
27. 5. 2015 7:43
Tuzemští rapeři zhudebnili pro Českou televizi myšlenky Jana Husa. Veřejnoprávní televize tak propaguje páteční premiéru trilogie režiséra Jiřího Svobody.
Rapper Bonus
Rapper Bonus | Foto: Česká televize

PrahaČeská televize oslovila rapery Lipa, Bonuse, Kata a skupinu Kyklos Galaktikos, aby u příležitosti premiéry trilogie Jan Hus režiséra Jiřího Svobody a scenáristky Evy Kantůrkové zhudebnili Husovy citáty a myšlenky.

"Když jsme se zamýšleli nad tím, který hudební styl se zaštiťuje pravdou a bojem za ni, kteří hudebníci jsou kazateli pro dnešní mládež, napadli nás rapeři," říká výkonný ředitel Nových médií České televize Pavel Kohout.

Kato – Díky, mistře

Kato versus Hus – Díky, mistře | Video: YouTube

"Ze svého úkolu jsem vybruslil možná trochu předvídatelnou cestou, u ostatních jsem se ale obával přílišné závažnosti, vzhledem k tomu, že jsem byl limitován časem na výrobu. Navíc jsem ke svému překvapení zjistil, že skoro nikdo v mém okolí neví, že to byl mistr Hus, kdo dal našemu jazyku háčky a čárky. Například ‚á‘ se do té doby psalo jako ‚aa‘ a podobně. Takže nakonec se to ukázalo být celkem smysluplnou volbou. Díky, Mistře," vysvětlil svůj záměr raper z kapely Prago Union.

Lipo – Terapie

Lipo versus Hus – Terapie | Video: YouTube

"Bylo jasné, že jakmile by člověk chtěl rigidně zrapovat Husovy myšlenky, výsledek by vyzněl trapně. Na Husovi mě nejvíce zajímalo téma, které s jeho osobou významně souvisí, ale zároveň ho, myslím, přesahuje a činí tak univerzálním. Tím tématem je život v pravdě, který se opírá o silné vnitřní přesvědčení a vlastní svědomí," říká raper Lipo.

Bonus – Nádražák

Bonus versus Hus – Nádražák | Video: YouTube

"Já jsem si vybral téma, které v podstatě relativizuje pravdu. Vzpomněl jsem si na písničku Rozhovor s nádražákem od Slávka Janouška, která se mi vždycky líbila, a velmi volně na ni navázal. Psal jsem o tom, jak se pravda mění, ať osobní, ideologická, nebo vědecká, vždycky je to ta pravá a jediná pravda. S odstupem můj nádražák konstatuje, že na světě je pravdy už tolik, že neví, čemu věřit," vysvětluje Bonus.

Kyklos Galaktikos – Pravdou živi

Kyklos Galaktikos versus Hus – Pravdou živi | Video: YouTube

"Snažili jsme se vyhnout zbytečnému poučování. Mnohem víc nás zajímá, jak se nakládá s odkazem někoho tak významného, jako byl Jan Hus, ex post. Například dezinterpretace a manipulace informací je pro nás zajímavé aktuální téma,“ tvrdí Jan Burian ml. a Jaroslav Hrdlička z Kyklos Galaktikos.

 

Právě se děje

Další zprávy