Hrůša prodloužil smlouvu, šéfdirigentem Bamberských symfoniků bude do roku 2026

ČTK ČTK
21. 6. 2018 11:48
Přední český dirigent Jakub Hrůša se předloni ujal orchestru v německém Bamberku. Nyní prodloužil smlouvu do roku 2026.
Jakub Hrůša u orchestru v Bamberku působí od sezony 2016/2017.
Jakub Hrůša u orchestru v Bamberku působí od sezony 2016/2017. | Foto: Andreas Herzau

Český dirigent Jakub Hrůša tento týden podepsal smlouvu na mnichovském ministerstvu vědy a umění. O dalších pět let tím prodloužil své působení ve funkci šéfdirigenta Bamberských symfoniků.

V čele předního německého orchestru, jejž řídí od sezony 2016/2017, tak Hrůša setrvá do roku 2026.

"Vždy jsem chtěl působit v místě, kde existují zdravé podmínky pro práci, kvalita v činnosti i mezilidských vztazích, kde se však také lze nadále vyvíjet a prohlubovat," uvedl Hrůša.

"Přesně to jsem našel v Bamberku, instituci s výjimečnými hudebníky, oddaným managementem a autenticitou tradice. Jsem šťasten, že spolu můžeme nadále růst po dalších pět let," dodal.

Spojení významného německého tělesa Bamberští symfonikové - sídlícího v Bamberku, městě velikosti Zlína nebo Kladna - a českého mezinárodně ceněného dirigenta Hrůši je od počátku kladně hodnoceno.

Nadšeného ohlasu se dočkaly jejich nahrávky, zahrnující mimo jiné Smetanovu Mou vlast, zahraniční zájezdy na významné festivaly i do předních sálů a také domácí abonmá, které letos v Německu získalo cenu pro nejlepší celoroční orchestrální program.

"Se svým hlubokým muzikantstvím, obdivuhodnou technikou a charismatickým vystupováním na pódiu přetváří Jakub Hrůša každou partituru v dechberoucí sluchový zážitek, který v člověku rezonuje ještě dlouho po doznění," prohlásil intendant orchestru Marcus Rudolf Axt.

"S naším šéfdirigentem nás spojuje hledání unikátního zvuku, společné kořeny v Česku a sdílená radost z hudebního tvoření. To vše přispívá k našemu těsnému propojení," doplnil intendant.

Jakub Hrůša byl v letech 2008 až 2015 šéfdirigentem orchestru PKF − Prague Philharmonia. V dalších letech bude zároveň s postem v Bamberku nadále působit jako hlavní hostující dirigent České filharmonie a londýnského Philharmonia Orchestra.

Šestatřicetiletý rodák z Brna je pravidelným hostem nejvýznamnějších orchestrů světa, například vloni měl pod taktovkou renomované Chicago Symphony Orchestra a New York Philharmonic.

V příští sezoně bude Hrůša debutovat u Berlínských filharmoniků a Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu. Pravidelně rovněž diriguje operu.

 

Právě se děje

Další zprávy