Česká náměstí čeká zdarma světový jazz

krk, ČTK
10. 7. 2007 13:23
Kytarista Rudy Linka organizuje festival

Praha - Na Staroměstském náměstí v Praze dnes začne mezinárodní hudební open air festival Bohemia Jazz Fest. Letos ho podruhé pořádá jazzový kytarista českého původu Rudy Linka, který žije v USA. Posluchači budou mít na všechny koncerty ase jmény světové extratřídy vstup zdarma.

"Nic vás to nebude stát, můžete si tam popíjet pivo, užívat si špičkovou muziku a vychutnávat skvělou atmosféru. Jestli tohle nevytáhne lidi do ulic od jejich televizí, tak už nevím," řekl kytarista v rozhovoru pro sobotní LN.

Putovní přehlídka bude v metropoli pokračovat ještě ve středu, v dalších dnech se přesune do Plzně, Prachatic a Českých Budějovic, kde se v sobotu odehraje závěrečný koncert.

Hlavními hvězdami přehlídky budou kapely, jejichž lídři kdysi hráli s jedním z nejslavnějších jazzových hudebníků historie, americkým trumpetistou Milesem Davisem.

Foto: Oficiální stránky festivalu
  

Vystoupením kvartetu jeho někdejšího saxofonisty Kennyho Garretta vyvrcholí program dnešního úvodního koncertu. V dalších dnech představí festival kontrabasistu Davea Hollanda, bubeníka Ala Fostera, kontrabasistu Davea Hollanda nebo Kurta Ellinga, vokálního inovátora.

Dnes na přehlídce vystoupí také slovenské AMC Trio, domácí saxofonista Štěpán Markovič s romskou funkovou kapelou Gulo Čar a švédský Nils Berg Quintet.
   
Loni navštívilo koncerty 22 tisíc lidí, organizátoři označují přehlídku za největší jazzový festival.

"Řekl jsem si, že by bylo fajn přivézt do Čech moje kamarády ze světa, špičkové muzikanty. Já vím, že se do Čech natrvalo nikdy nevrátím, protože New York neopustím, ale tohle je má možnost vrátit se aspoň na chvíli, a ještě přivézt jako dárek to, co jsem v tom světě nabyl," vysvětluje pohnutky Linka.

 

Právě se děje

Další zprávy