Čechomor vrací svými koledami Vánoce na zem

Michal Pařízek
5. 12. 2007 10:00
Díky vánočním písním se kapela znovu našla
Foto: Sony BMG

Recenze - Fanoušci populárního Čechomoru od své oblíbené skupiny dostali vánoční dárek, ale na rolničky a purpuru ať zapomenou. Kolekce Sváteční obsahuje sedmnáct vánočních písní v poutavě zemitém podání.

Vlastně je to celkem logický krok. Čechomor se od začátků kariéry, tedy přes dvacet let, nechává inspirovat lidovou hudbou a kulturou, ke které vánoční písně a koledy neoddělitelně patří.

Tudíž se jich rozhodně netýká obvyklá výtka ohledně komerčních kalkulací, která k vánočním albům často a popravdě patří. Naopak, jejich nové album je pokračováním cesty. A to velmi zdařilým.

Čechomor koledy pojal vskutku lidově, vlastně prostonárodně. Ve vybraných písních veskrze nejde o jezulátko či tajemně kouzelnou atmosféru. Daleko větší prostor tu dostávají promrzlé ruce a promočené onuce někdejších venkovských koledníků.

Foto: Sony BMG

Světský pohled a spojení s přírorodu tu vlastně vyhrává nad blahosklonými strojenými úsměvy, dým z františků je rozptýlen v třeskutém mrazu. Není ptáčka ani křepelice. Samé zimy, samé metelice - jak se zpívá v písni Byla cesta byla ušlapaná.

Některé z písní jsou v jejich podání známé už z dřívějška; Čechomor v minulosti na svých koncertech hrával některé koledy ve osobitých úpravách. V kolekci převládají písně z Čech a Moravy, ale tu najdeme i koledy polské či slovenské.

A  protože  se Čechomoři nebojí experimentů, zazní tu mimo tradičních lidových nástrojů, jako jsou dudy a cimbál, také australské didgeridoo (skvěle použité v téměř hardrockové písni Panenka Maria).

Foto: Sony BMG

Koledy v jejich podání rockově duní deocela částo; výtečné ostré bicí Romana Lomtadzeho ženou hned několik skladeb ostrým drivem a nechybí tradiční zdvojené riffy kytar a elektrifikovaných houslí.

Opět tu najdeme několik hostů; mezi nejvýraznější patří zpěvačky Zuzana Smatanová a novicka Eliška Ptáčková, které protentokrát nahradily "spolupracovnicvi" Lenku Dusilovou.

Vánoční náladu - rozměj zjitřenou, ale bez patosu - na nové kolekci Čechomor udržel i bez notoricky známých songů typu Pásli ovce Valaši nebo Půjdem spolu do Betléma.

Převládají venkovské taškařice, které se umně doplňují s opěvováním Panenky Marie a slavného pacholátka. Asi i proto můžeme novinku Čechomoru v klidu poslouchat po celý rok - což je de paradoxně největší vyznamenání, kterého se vánočnímu albu může dostat.

Foto: Sony BMG

Stejně důležité je, že díky vánočním písním se Čechomor opět našel. Při koketování se symfonickým orchestrem nebo na sice povedeném, leč pořád poněkud vyumělkovaném albu Co sa stalo nové kapela možná trochu zapomněla, že jejich hlavní devízou a největším kouzlem je zemitost a živočišnost.

To všechno se v jejich světských koledách vrací mírou vrchovatou a díky tomu působí album tak uvolněně a lidově. Tím dal Čechmor dárek i sobě.

Čechomor: Sváteční Čechomor.CD, 48 minut. vydala firma Sony BMG Music, 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy