Budař uletěl orlovi i zpívajícím hercům

Jan Šprincl
7. 12. 2006 9:00
Recenze - Jan Budař je výjimkou z pravidla, že zpívající herec musí jen tak něco pobrukovat do nudné melodie.
Foto: www.janbudar.cz

Je jasné, proč se obloukem vyhýbat lidem, co mají utkvělou představu, že když jim lidi tleskají na jevišti, budou se dobře bavit i se sluchátky na uších. Stačí si poslechnout Zmožkovu desku Šel jsem světem, kde svoji nemuzikálnost demonstrují Rudolf Hrušinský, manželé Preissovi, Pavel Zedníček, Radoslav Brzobohatý či Josef Kemr. Stačí si vzpomenout na zapomenutá alba Martina Dejdara Hráč a Sem dej dar, jasným argumentem jsou i zpěvy Miroslava Donutila nebo Jana Čenského.

Foto: www.janbudar.cz

Jan Budař je naštěstí úplně jiný případ. Jeho deska Uletěl orlovi netyje z toho, že na obalu se (ne)usmívá známá tvář, ale je poctivým zhmotněním dalšího Budařova talentu. Jako herec o svých kvalitách přesvědčuje na jevišti i ve filmu, jako hudebník skládá pro divadlo scénickou hudbu a je autorem soundtracku k Nudě v Brně a filmu Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště.

Uletěl orlovi je jeho prvním písňovým albem s doprovodnou kapelou Eliščin band.

Přitom divadlu zůstal Budař věrný i na desce, která je téměř celá autorská (čtyři texty napsal režisér Vladimír Morávek) - nejlépe se cítí v bulisovské divadelní písni, při které se doprovází na klavír a vypráví baladický příběh. Hlavním tématem je samozřejmě láska naplněná i nenaplněná (hned v úvodní písni Drzý kohoutek si pro to dělá alibi, když zpívá "Neptej se mě, prosím tebe, má milá / proč jsou všechny písně o lásce / nezapomeň, co´s mi slíbila / nebudem se už vracet k týhle otázce").

Ale stejně tak je pro Budaře důležitá pocta rodičům i odpoutání se od nich a otázka, co je smrt - protože "Nikdo neví, co je za smrtí" jak zní název jedné skladby. A ten orel z titulu desky skutečně uletěl. Deprese z toho je pochopitelná.

Párkrát si Budař na albu udělá výlet do hispánských zemí, ale většinou v souznění textů a hudby velmi dobře ukazuje, co je šanson.

Dobrou práci odvádí Eliščin band: Roman Jedlička na kytaru, Adam Koller na bicí, Eva Horáková na violoncello a Dan Šváb hraje na kontrabas. Tohle složení dozoruje producent Vít Sázavský, který hraje v Neřež a spolupracuje s Jaromírem Nohavicou nebo Karlem Plíhalem a má výjimečnou citlivost pro tiché písně v hlasitém podání.

Foto: www.janbudar.cz

Sedmnáct stop doplňuje na druhém disku pět videoklipů, které si Jan Budař s pomocí přátel natočil sám. Inu, povedený Gesamtkunstwerk v českých podmínkách.

Novou desku představí Jan Budař s Eliščiným bandem v pátek 8. prosince v pražském Divadle Kolowrat v rámci uplugged koncertů muzikantů, spolupracujících s činohrou Národního divadla, a pak 21. prosince na vánočním koncertě v Experimentálním prostoru Roxy/NoD.

Jan Budař: Uletěl orlovi. CD, 55 minut, v roce 2006 vydal EMI.

 

Právě se děje

Další zprávy