Bono: U2 musí projít zásadní změnou

jps, Reuters
2. 1. 2007 9:00
Londýn - Jen dohřmělo rockové Vertigo Tour a zpěvák Bono už hlásí, že nová deska, která letos vyjde, načne nové hudební směřování U2.
Foto: Reuters

Teprve 10. prosince zakončili na Havaji úspěšnou šňůru, na které vyprodali 131 koncertů v řadě, a U2 už pomalu míří do studia, aby ještě letos před Vánoci stihli vydat nové album.

Práce bude podle Bona pro kapelu znamenat znovuzrození a znovunalezení sebe samých. Co to konkrétně znamená?

Foto: Reuters

Bono prohlásil, že kapela možná opět na čas opustí rockový zvuk. "A nebo naopak, pokud u rocku zůstaneme, bude zvuk mnohem tvrdší. Ale ať už se stane cokoliv, náš zvuk rozhodně nebude stejný," dodává nově jmenovaný rytíř v hojně citovaném rozhovoru pro BBC.

Na zatím poslední desce How To Dismantle An Atomic Bomb s hitem Vertigo, podle kterého šňůru pojmenovali, se vrátili k syrovějšímu výrazu a ukázali, že se na vrcholu v pozici globální hvězdy dá udržet se ctí.

Bono ale soudí, že směr, který načali předchozí měkčí deskou All That You Can't Leave Behind, je vyčerpán. "Dosáhli jsme maxima, kam jsme s nimi mohli dojít - a já chci vidět, jestli je možné dosáhnout ještě o úroveň výš," říká a dodává: "Hlavně na tom budeme pracovat."

U2 na Nový rok vydali novou skladbu Window In The Skies, která se objevila na úspěšném předvánočním výběru 18 singles. Podle některých informací měla mít původně tři různé podoby včetně tanečních remixů.

Foto: Aktuálně.cz

Tenhle směr si už U2 jednou vyzkoušeli. Po elektronických experimentech a divných zvucích na albech Achtung Baby a Zooropa pozvali posluchače na Discotheque na své asi nejpodivnější desce Pop. Ale asi to nebude cesta, kterou se na nové desce vydají.

Bono totiž řekl, že ho velmi láká obnažit hudbu U2 až na dřeň - třeba jen za použití akustické kytary a hlasu. "Rád bych natočil několik takových skladeb, aby měl hlas dostatek prostoru," říká. O textech zatím bojovník za třetí svět, který po nápravě a boji proti beznaději vášnivě volal právě na poslední desce How To Dismantle An Atomic Bomb, nemluví.

 Nejpopulárnější hudební instituce současnosti se každopádně nemůže zastavit a podle manažera U2 Paula McGuinnesse už je jasné, že kapela s novým albem vyrazí  na turné na jaře 2008. A opět prý půjde o monstrózní akci.

"Samozřejmě, že to bude obrovské. Velké koncerty k U2 patří, kapela je v tomhle dobrá a patří k její reputaci," říká McGuiness.

Pokud máme novoroční Bonovo přemítání brát vážně, pak je otázkou, jestli nový směr, kterým se kapela vydá, bude použitelný i pro velké koncerty na stadionech.

Ale skupina, která se pohybuje na špici popularity od začátku 80. let, má v zásobě desítky hitů, které pokaždé vyprodají ke spokojenosti konzervativnější části fanoušků jakoukoliv arénu.

 

Právě se děje

Další zprávy