Blíží se Prodigy, chemičtí praotci beatu

mor
28. 10. 2006 0:00
Praha - Electronic Beats Festival nabízí několik zajímavých jmen, ale většina pozornosti se dnes bude upírat na legendární The Prodigy.
Keith Flint
Keith Flint | Foto: electronicbeats.net

Za pár let oslaví The Prodigy dvacet let aktivní kariéry, která nevratně změnila hudební vývoj. Ikona klubové scény 90. let už sice už dávno neplatí za rebelantské průkopníky, ale pasovat je do role dinosaurů typu Rolling Stones by vůči nim bylo nespravedlivé.

Když v roce 1992 vydali debut The Experience, šokovali hudební svět na tu dobu vizionářským přístupem, díky kterému se v ostrém nárazu střetl raný řezavý rave, chaotické smršti výrazných beatů a výrazných melodií, které vyřvávají agresivně pisklavé hlásky. V nadžánrovém koktejlu došlo dokonce i na reggae.

Nejdůležitější album kariéry ale vyprodukovali o dva roky později. Deska Music For The Jilted Generation s hity jako Poison, No Good nebo Voodoo People znamenala jedno z nejzásadnějších alb 90. let. The Prodigy spolu s Chemical Brothers naučili svět milovat ostré rockové kytary s divokými chemickými spodky a ostře řezanou rytmikou.

Když pak v roce 1997 vydávali třetí desku The Fat of the Land, byli už stálým inventářem britského hudebního mainstreamu. Hity Firestarter, Smack My Bitch Up nebo Breathe jim pomohly vytlačit album na první místo hitparády jak v rodné Británii, tak v USA.

Na další desku pak fanoušci čekali sedm let, album Always Outnumbered, Never Outgunned sice nezaznamenalo takový komerční úspěch, ale kapela dokázala, že má pořád co nabídnout, aniž sáhla k lacinému sebevykrádání.

Carl Craig
Carl Craig | Foto: electronicbeats.net

Stejně jako by bylo nefér házet do koše The Prodigy, bylo by nefér opomenout další jména Electronic Beats festivalu. Na jednodenní akci, která začíná dnes ve 20 hodin v pražském Veletržním paláci, vystoupí také Yonderboi, Slam, N.O.H.A. a Carl Craig. Doplní je tuzemští DJs Josef Sedloň a Ladida.   

DJskou kulturu bude reprezentovat americký DJ Carl Craig. Nejenže je jedním z průkopníků techna v USA, ale proslul jako vyhledávaný producent a remixér. Spolupracoval s Herbie Hancockem na desce Future2Future a jeho remix skladby God od Tori Amos patří k nejlepším příkladům toho, jak si taneční hudba může rozumět i se zdánlivě velmi vzdálenými hudebními styly. 

N.O.H.A.
N.O.H.A. | Foto: electronicbeats.net

Za pseudonymem Yonderboi se skrývá Maďar László Fogarasi. Na první desce Shallow and Profound se prezentoval klidnou směsí trip-hopu a jazzových melodií šedesátých let. Později založil Yonderboi Quintet a vydal filmovou hudbou inspirované album Splendid Isolation, na jehož zvuku se podepsal i Tom Holkenborg z holandských Junkie XL. S ním se László potkal před třemi roky v Amsterdamu a jejich spojení přineslo velmi zajímavý výsledek.

Pop-avantgardní formace N.O.H.A. o sobě dala vědět už v roce 1997 deskou Noise of Human Art. Mezinárodní skupina do Prahy přijíždí s čerstvě vydanou nahrávkou Base from Above, a navíc s novou zpěvačkou Minervou Diaz Perez, původně ze Španělska.

 

Právě se děje

Další zprávy