Bílá si našla jako milence teroristu

Jitka Gráfová
15. 3. 2007 9:00
Praha - Lucie Bílá se poprvé ukáže v čistě činoherním představení. Zahraje si v Produktu kontroverzního britského dramatika Marka Ravenhilla.
Foto: Ta Fantastika

Inscenace, kterou připravilo pražské Divadlo Ta Fantastika a jež si odbude svoji premiéru pravě dnes, odkrývá, co všechno se může stát v pracovně režiséra a producenta předtím, než se natočí filmový hit.

Produkt vzešel z pera jednoho z nejkontroverznějších současných britských dramatiků Marka Ravenhilla. Hned debut věrozvěsta cool dramatiky nazvaný Shopping and fucking se hrál v druhé polovině 90. let po celé Evropě a doputoval i k nám.

Lucie Bílá si v Produktu zahraje herečku, které producent nabízí roli ve snímku popisujícím vášnivý vztah mladé úspěšné manažerky a arabského teroristy, člena sítě Al-Káida. Bílé bude sekundovat David Prachař; alternovat je bude dvojice Bára Basiková a Tomáš Petřík.

Zatímco doposud byly doménou Lucie Bílé muzikály, tentokrát se zpěvu její fanoušci nedočkají. Zpěvačka jen řekla, že divák bude typem téhle role překvapen.

Foto: Ta Fantastika

Monologicky laděný Produkt vznikl v roce 2005 a Ravenhill v něm překročil striktní poetiku coolness plnou sexu a násilí. Tentokrát to má být hlavně výsměch principům současné civilizace, médiím i filmovému průmyslu. Ravenhill loni v Produktu osobně vystoupil na mnoha evropských divadelních festivalech.

V Divadle Ta Fantastika ho režíruje dramatik a režisér Jiří Pokorný, který se s Ravenhillem nesetkává poprvé. Pracoval na hře Faust (Faust je mrtvý) v brněnském HaDivadle, kde hlavní role ztvárnili Pavel Liška a Tomáš Matonoha.

Režisér říká, že Produkt dovede vzbudit osvobozující a uvolňující smích, i když v sobě má hodně jedovatosti. Ravenhill, to podle něho nejsou jen kontroverzní příběhy často vzbuzující protichůdné reakce, ale vždy také pokus o obraz současného světa.

Pokorný má na kontě i úspěšné hry jako autor: mimo jiné tituly Taťka střílí góly nebo Odpočívej v pokoji, jež si odnesly Ceny Alfreda Radoka.

V březnu Produkt diváci uvidí ještě ve čtvrtek 22. a v úterý 27. března od 18 hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy