BBC slaví po svém. Hard-Fi se zakousnou do Britney

Pavel Turek
21. 8. 2007 16:30
Veřejnoprávní rozhlasová stanice se pouští do obřího projektu
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Každý rok v éteru rovná se jeden hit. Každý hit rovná se jedna předělávka. Radio 1, jež vysílá v rámci veřejnoprávní BBC, iniciovalo ke svým čtyřicátým narozeninám velkorysý projekt.

Album s názvem Radio 1. Established 1967, které by mělo vyjít 1. října, přinese průřez čtyřiceti lety populární hudby v podání současných interpretů.

Ačkoli ještě nejsou zdaleka všechny skladby nahrány, BBC zveřejnila kompletní playlist. Tudíž zavdala fanouškům náměty k debatám o překvapivých spojeních. Úvodního hitu z roku 1967 od kapely The Move Flowers in the Rain se ujmou Kaiser Chiefs.

Franz Ferdinand vyzvou Davida Bowieho
Franz Ferdinand vyzvou Davida Bowieho | Foto: Aktuálně.cz

Mezi dalšími přizvanými kapelami figurují Franz Ferdinand, kteří se pustí do Davida Bowieho, The Gossip si podají Carelese Whisper od George Michaela, Stereophonics mají zálusk na Sexy Thing od Hot Chocolate.

S dvakrát zastoupenou Madonnou se utká nejprve Groove Armada a poté Natasha Bedingfield. Robbie Williams má za úkol Kinks a Hard-Fi, kteří právě vydávají nové album Once Upon A Time In The West, se poměří s peckou Toxic od Britney Spears.

Celoplošná stanice Radio 1 byla do éteru vpuštěna 30. září 1967 v sedm hodin ráno. BBC ji zamýšlela jako přímou odpověď na pirátské vysílání Radia Caroline. Radio 1 od počátků míří na posluchačskou skupinu mezi 14 a 29 lety. Na rozdíl od běžných komerčních stanic se jeho playlist skládá z mixu současných nezávislých, alternativních kapel, ať už jde o hudbu elektronickou nebo kytarovou. 

Madonnu předělají Groove Armada a Natasha Bedingfield
Madonnu předělají Groove Armada a Natasha Bedingfield | Foto: Reuters

Radio 1 je neodmyslitelně spjaté s osobností moderátora Johna Peela, který v něm působil od počátků až do své smrti v roce 2004. Peel proslul naprosto eklektickým vkusem, chutí hledat stále nové a nové kapely a nesporným čichem na budoucí talenty.

Jako člověka, který v začátcích pomohl nakopnout jejich kariéru jej zmiňují nejrozdílnější umělci od Davida Bowieho přes The Clash a Sex Pistols k Joy Division, Pulp, Orbital a White Stripes. 

 

Právě se děje

Další zprávy