Babička punku Patti Smith láká do Trenčína na Pohodu

František Reismüller François
14. 7. 2009 11:00
Festival od 16. do 18. července je hudební výhra
Patti Smith
Patti Smith | Foto: Reuters

Trenčín - Když se nemůžete rozhoupat vyrazit někam na západ, někam daleko, a když zároveň tušíte, že doma vás nic moc nečeká. Nebo to nečeká na jednom místě. A nebo to prostě jenom není taková Pohoda.

Letmý pohled do programu jistojistě aktivuje slinné žlázy nejednoho audiofila, vyhlídka na atmosféru letního tábora, kde vás rozmazlují, ale nešikanují, navnadí ty, co už to zažili. Pohoda se vždycky snažila doplnit širokou nabídku hudby ze všech koutů světa i šuplíků žánrového sekretáře programem a prostředím, na které si nelze stěžovat. Což je taky jistota.

Nicméně pojďme si teď v rychlosti projet hlavní taháky letošního line-upu. Přese všechno se tam člověk nepojede jenom válet na trávě a polykat speciality smažené na sádle.

Už ve čtvrtek - což je pro tento rok novinka - se znovu po dvou letech představí opičáci Basement Jaxx, které v rámci pouze večerního programu přidaného dne doplní slovenské projekty jako indierocková parta the Swan Bride či electropunkový dj Vili:am.

Basement Jaxx
Basement Jaxx | Foto: Aktuálně.cz

Opravdu to ale vypukne v pátek: Hyper melancholičtí kytaroví kaliforňané The Airborne Toxic Event, pak o něco svižnější kytarovka z druhé strany Atlantiku Razorlight nebo Fujiya & Miyagi, jeichž krautrockem ovlivněná, nicméně pořád příjemně popová produkce se rozhodně lépe poslouchá, než se píše jejich jméno. Následně uřvaný fight-pop Dananananaykroyd, popř. i u nás již dobře známí electrorockoví The Whip.

A prime time? Patti Smith. Má smysl ji nějak komentovat? Nebo stačí užít známé klišé o "babičce punku" a nechat samo to jméno rezonovat v hudebně vzdělaném mozku čtenáře? Patti každopádně napravuje rest z roku 2007, kdy svoji účast zrušila. Letos bude noc patřit jí.

Nebo taky následujícím The Ting Tings, které jistě znáte ze spousty blbých reklam, nu-raveovým Hadouken!, electro smršti MSTRKRFT, no wave nářezu Death Sentence: Panda! a zásobníku energie od rocku až po d'n'b Pendulum, kteří po loňském dj setu konečně přijíždějí v plné sestavě.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Klaxons: Pusť to víc nahlas, naštvi svoji matku

Člověk by si málem nevybral. A málem by zapomněl na elektronikou kořeněný experimentální folk Tunng. Nebo na trochu srandy a českého zástupce Xindl X.  A to nás čeká ještě sobota.

Tu otevřou třeba dancepunkoví (čti nu-raveoví a neremcej) Does It Offend You, Yeah? To by mohla být po obídku dobrá rozcvička. Jednak na trochu nostalgie s britpopovými Travis a za druhé na příliš mladé tatíky nového ravu Klaxons. Tedy alespoň co se hlavní Bažant Stage týče.

The Ting Tings
The Ting Tings | Foto: Aktuálně.cz

Jinde totiž čekají další nášupy roztodivných chutí. Třeba na Tesco Stage to budou Alabama 3 a jejich úžasná fúze country a elektroniky nebo sladké downtempo islanďanky, která si poněkud neseversky říká Emiliana Torrini. A neposlední řadě O2 Aréna a britští indierockoví the Joy Formidable nebo němečtí Warren Suicide, kteří svou produkci nazývají elektrotechnokabaret.

Vlastně je jedno, kam se vrtnete, a zkušenost praví, že nejzajímavější zážitky na Pohodě prostředkuje náhoda, jež člověka zavede na vystoupení interpretů, o kterých nikdy neslyšel. I v tom je to kouzlo.

 

Právě se děje

Další zprávy