Ať je teplo nebo zima, s Evou a Vaškem bylo prima

Kultura Kultura, Red Kul
30. 5. 2009 20:35
Pod Říp nakonec dorazilo jen pár tisíc lidí

Praha - Fanoušci Evy a Vaška by sice dali svým oblíbencům i posledního porcelánového jelena z tomboly, ale jak se ukázalo, cestování za oblíbenou hudbou není mezi "příznivci české písničky" zvykem.

Populární i proklínaná dvojice, která chtěla chtěla na úpatí hory Říp od 29. do 31. května odehrát tři koncerty, tak musela zredukovat před několika týdny své plány jen na sobotní vystoupení, na něž se podle odhadů nakonec dostavilo za nízká teploty a deště mezi třemi šesti tisíci lidí.   

Počasí asi nebude přát

"Tady jsem asi já udělal chybu. Cílová skupina Nedvědů přijede kamkoliv a kdykoliv. Cílová skupina Evy a Vaška si dlouhé cestování rozmyslí," přiznával před akcí Petr Novotný, jehož firma 6P koncert organizovala. Přesto ještě před začátkem koncertu oznámil, že uspořádají další vystoupení.

Eva a Vašek
Eva a Vašek | Foto: surf.cz

Podřipské plány přitom byly monstrózní. Při představování megaakce Novotný mluvil o tom, že z 90 měst budou vypraveny speciální autobusy; z Ostravy mělo s fanoušky dokonce přiletět letadlo. Zřejmě na ně dolehla krize, nebo si spíš raději počkají, až za nimi duo dorazí do místního kulturáku.

Novotného stála příprava koncertu podle médií šest milionů korun, přesto tvrdí, že neprodělá. Prý bylo prodáno okolo 20 tisíc lístků, pro jejichž majitele vyrazí dvacítka autobusů; navíc plánuje vydat DVD se záznamem koncertu.

Stejně jako v případě Nedvědů na Strahově v roce 1996, kam přišlo 70 tisíc lidí a s nimiž byl trojkoncert Evy a Vaška zpočátku srovnáván.

Vstupenky v ceně 250 korun se prodávají od loňského června, do oběhu jich šlo 50 tisíc. V další fázi se lístky, jejichž součástí je kniha a DVD, začaly nabízet v knihkupectvích a trafikách.

Koncert začal ve 13 hodin vystoupením Moravanky. Na pódiu, které má tvar zrcadlové podoby Řípu, kromě ní diváci Honzu Nedvěda, soubor Ondráš, Richarda Adama, Josefa Zímu Stanislava Procházku i hosta z Chorvatska, Ingu Šarič. Pak přišli na řadu ti hlavní - Eva a Vašek představili své největší hity.

Populární dvojice Eva a Vašek
Populární dvojice Eva a Vašek | Foto: Korzo

"Nechceme diváky ničím překvapovat, oni nás znají. Když se vydaří počasí, budou mít všichni vzpomínku na společné zážitky a pěkný víkend," prohlásil při první prezentaci Václav Ševčík, mužská polovina úspěšného dua, které s ním tvoří životní partnerka Eva Dvořáčková.

Vystoupení - na které nakonec zvolili stejné oblečení v kombinaci oranžové a černé - charakterizovali jako velký piknik a vyzvali své příznivce, aby si vzali deky a stoličky na sezení, slunečníky a vlastní občerstvení.

Ani to ale kvůli počasí nevyšlo. Navíc se ukázalo, že hodně lidí se při nepříznivé předpovědi spokojilo s tím, co si s lístkem koupili.

Ti, kteří přišli a vydrželi až do konce, naplnili jedno z hesel, která tu zněla: "Ať je teplo nebo zima, s Evou a Vaškem je nám prima!"

Stoprocentně nezávislí

Pěvecké duo Eva a Vašek letos slaví 20 let existence a má na kontě stejný počet desek. Jejich cílovou skupinou je střední a starší generace, dvojice pro ně koncertuje především v kulturních domech a menších sálech.

Jsou nezávislí na velkých firmách, mají vlastní nahrávací studio a fotoateliér. Desky a DVD nabízejí prostřednictvím teleshoppingu, podle médií jich prodali přes půl milionu.

Repertoár se skládá ze starších převzatých lidovek, dechovky, country, beatu, pop music, trampských písní i šlágrů 50., 60. a 70. let minulého století - to vše v jednotné elektrifikované a uniformní verzi. 

Jak přiznávají v pořadu Ta naše povaha česká, většinou používají playback, ale pod Řípem všichni vystupující zahrají naživo. Režisér Petr Kaňka, který pořad pro ČT natočil, se v něm snažil zkoumat příčinu obliby toho, co zosobňují Eva a Vašek.

A nabídl několik vysvětlení: dědictví totalitní televize, generační spřízněnost i přílišná sofistikovanost kvalitnějšího popu pro lidi předdůchodového a důchodového věku.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy