Angeliko, divačky už žmoulají peněženky

gra
6. 3. 2007 0:00
Praha - Legendární filmová postava 60. let poznala moc sultánů i krutost lůzy. Dnes poprvé pozná, jaké to je v českém muzikálu Michala Davida.

Francouzská série popisující strastiplný osud markýzy Angeliky se stala obrovským hitem i v normalizačním vysílání Československé televize; dodnes táhnou reprízy starých snímků k obrazovkám statisíce divaček.

Možná i proto se česká muzikálová Angelika může pyšnit už sto tisíci vstupenek, které zmizely v předprodeji. "Celý příběh má atmosféru romantické pohádky. Zda to vydrží kritici, to uvidíme," naznačuje režisér Jozef Bednárik.

Ale zprvu nechtěl práci přijmout. Bránil se i producent Oldřich Lichtenberg, který nakonec do lepé děvy vrazil třiadvacet milionů.

Děj se odehrává v době vlády Ludvíka XIV. a mapuje příběh krásné ženy, která je nechtěným sňatek s Joffreyem de Peyrac vržena do víru intrik. Shodou okolností překazí plánovanou vraždu krále a ten je její krásou uchvácen natolik, že ji chce za každou cenu získat.

Aby to nebylo tak prostoduché, na natáčení Angeliky v ateliéru vzpomíná její filmová představitelka Michèle Mercierová a obrazy jí ožívají před očima. Někdy neváhá děj přerušit slovy i gesty; tělo tak postavě propůjčí baletka, zatímco slova namluvila dabérka filmové Angeliky Libuše Švormová.

Bednárik tvrdí, že je Angelika příběhem, který umožní divačkám snít. Muži se podle něj mohou přijít podívat na hezké ženy. "Angelika nemá broadwayské hvězdy, nejsou tu paláce, je to spíše starý ateliér," říká režisér, který vysbíral "rozinky" ze všech pěti notoricky známých filmů s Angelikou.

Na dnešní premiéře se představí v roli Angeliky Monika Absolonová, Jofrreye s jizvou na tváři ztvární Josef Vojek; v dalších rolích diváci uvidí Bohuše Matuše, Jaromíra Holuba, Tomáše Savku, Petru Janů nebo Tomáše Trapla.

Jako perský velvyslanec se v muzikálu objeví i finalista soutěže Česko hledá Superstar Ali Amiri. Zítra na druhé premiéře vystoupí například Bohuš Josef, Marian Vojtko, Dušan Kollár, Pavel Vítek nebo Šárka Vaňková.

Tvůrci slibují i výstupy komiků mezi stěhováním scény. "Jsou to takoví dva čeští podvodníčci na dvoře Ludvíka XIV. - jednou v podobě alchymistů, podruhé zas v roli slepých žebráků," přibližuje je Aleš Háma.

Hudbu k Angelice složil Michal David; muzikál bude provázet šestnáct skladeb. Libreto složil Lou Fanánek Hagen a kostýmy vznikly z dílny Romana Šolce, o choreografii se postaral Libor Vaculík.

Hlavní představitele bude doplňovat asi dvacetičlenná skupina tanečníků. "Dělal jsem už asi na sedmadvaceti muzikálech, ale takovou company jsem nikdy neměl," pochvaluje si režisér.

V rádiích právě začíná rotovat titulní skladba Angeliky Doufám, že mi sílu Bůh dá, kterou společně zpívají všechny hlavní představitelky - Leona Machálková, Dasha a Monika Absolonová. Té s přípravou na roli pomáhal porotce SuperStar Eduard Klezla.

Vychází rovněž už i výběr písní na cédéčku. "DVD zatím nebude z hlediska práv, i kdyby se to podařilo dojednat, dopadne nejdříve za rok," dodává producent Lichtenberg.

 

Právě se děje

Další zprávy