Andělé už rozdávají ceny. Vítězí i Frühlingová

ČTK, gra
16. 3. 2007 9:28
Ostrava - Hlavní Andělé na držitele čekají, žánrové ceny už je mají. Radovala se třeba kapela Švihadlo, s prázdnou neodešla ani Iva Frühlingová.
Nejlepší web má podle akademiků Iva Frühlingová
Nejlepší web má podle akademiků Iva Frühlingová | Foto: Oficiální stránky zpěvačky

Zatímco kapela Švihadlo získala za své album Oči otevřený cenu v kategorii ska & reggae, Tomáš Kočko a Orchestr s albem Poplór ji má v kategorii world music a pro mnohé překvapivě porazil projekt Gipsy.cz.

Mezi jazzmany a hráči blues bodoval v ostravském klubu Boomerang talentovaný varhaník Ondřej Pivec a jeho Organic Quartet, kteří natočili desku Don´t Get Ideas.

V kategorii hard & heavy sošku získala na žánr nezvykle experimentující formace Forgotten Silence s deskou Kro Ni Ka. Anděl za alternativní scénu pak patří skupině Květy.
   
Akademici udělili také ocenění za nejlepší internetové stránky. Získala je Iva Frühlingová, která porazila Lucii Bílou a skupinu Wohnout.

Anděla za nejlépe ošetřenou zvukovou nahrávku mají EOST
Anděla za nejlépe ošetřenou zvukovou nahrávku mají EOST | Foto: United Island of Prague

Cena za nejlepší zvukovou nahrávku patří skupině Ecstasy Of St. Theresa - Watching Black. Nejlepším obalem se může pochlubit Anna K., které akademici ocenili desku Večernice.

Nominace i držitele žánrových cen Akademie populární hudby volí menší odbrorné poroty; i proto v sobě "mediálně nevděčné" kategorie neskrývají tolik otazníků jako velcí Andělé, kteří budou rozdáni zítra v Ostravě v přímém přenostu ČT.

Návštěvníkům klubu Boomerang ve známé Stodolní ulici hrála vyhlašování bavila pražská skupina Gothard kapela bude také hostem v sobotním pořadu České televize Noc s Andělem. Bude se vysílat z ostravského klubu Parník a v jeho rámci bude vysílán sestřih z předávání žánrových cen.

Týž den budou předány v ostravské ČEZ Aréně ceny v hlavních kategoriích. Mezi tradičními se letos nově objeví i kategorie r'n'b & hip-hop a folk & country.
   

Anna K získala cenu za nejlepší obal
Anna K získala cenu za nejlepší obal | Foto: Lukáš Bíba

O sošku anděla v kategorii skupina roku bude usilovat například Divokej Bill, Kabát a Kryštof. Ze zpěvaček akademici nominovali Annu K., Lenku Dusilovou a Helenu Zeťovou. U zpěváků se rozhodne mezi Danem Bártou, Davidem Kollerem a Matějem Ruppertem.
   
Největší šanci získat výroční cenu Akademie populární hudby Anděl Allianz 2006 mají kapely Kryštof a Kabát i autorské duo Petr Hapka s Michalem Horáčkem. Oslovení akademici je nominovali celkem ve čtyřech kategoriích. Třikrát byl nominován David Koller.

Ceremoniál bude v přímém přenosu vysílat i Český rozhlas 1 Radiožurnál. Moderátorem bude frontman Kryštofa Richard Krajčo, vystoupí tu Divokej Bill, Aneta Langerová či Jana Kirschner.
   
Součástí doprovodného programu je dnes i série 250 koncertů, které se uskuteční na řadě míst Česka.

Letos pořadatelé oslovili téměř 600 novinářů a dalších odborníků ze světa české populární hudby; prvního kola hlasování se zúčastnilo 300 z nich. Výroční ceny Akademie populární hudby se letos udělují ve 23 kategoriích.

 

Právě se děje

Další zprávy